"KAD SAM VIDEO SLIKU NA TV, ODMAH SAM GA PREPOZNAO" Novi detalji o ubici iz Praga: "Dobro ga se sećam, terao nas je na OVO"
Foto: Youtube/New York Post/Guardian News/Društvene mreže

"KAD SAM VIDEO SLIKU NA TV, ODMAH SAM GA PREPOZNAO" Novi detalji o ubici iz Praga: "Dobro ga se sećam, terao nas je na OVO"

Planeta -

Pozvao nas je da uradimo kurs što je pre moguće. Bio je tih, govorio je kulturno, ali se na neki način razlikovao od ostalih klijenata, rekao je instruktor gađanja Martin Sobotka, sa kojim je pre nekoliko nedelja ubica sa Fakulteta umetnosti iz Praga David Kozak naučio da puca iz oružja.

Martin Sobotka je pre samo nekoliko nedelja imao klijenta kojeg nikada neće zaboraviti. U novembru, David koji je izveo napado na Fakultetu umetnosti u Pragu i ubio 14 ljudi koristio je usluge instruktora gađanja u Solenici.

Prag, masakr
foto: AP Denes Erdos

Sobotka se dobro seća organizatora najgoreg masakra u modernoj češkoj istoriji.

- Kada sam video njegovu fotografiju na TV-u, odmah sam ga se setio - priznaje on.

- Bilo je to negde u novembru. Doneo je svu svoju opremu, samo je hteo da nauči da radi sa puškom - dodao je.

Sobotkine reči su jezive. To znači da je ubica usavršavao svoje veštine gađanja samo mesec dana pre jezivog čina.

Ubica je u Solenice stigao autobusom, baš kao i u četvrtak na putu ka kobnom napadu. Pušku je tada imao samo u klasičnoj futroli, nije je maskirao u gitaru.

- Sećam se da je bio veoma tih - tvrdi direktor streljane.

Prag, Češka, David Kozak
foto: AP Petr David Josek, EPA Martin Divisek, Printscreen

- Nije mnogo pričao, izražavao se veoma kulturno. Imao je jako dobru opremu. Videlo se da ga zanima pucanje. Stalno nas je požurivao da želi da što pre završi kurs - rekao je on.

Sobotka opisuje da je klijent iz Hostouna ipak bio nekako drugačiji. Tokom šestočasovnog kursa nije tražio nikakve propratne informacije. Bio je potpuno fokusiran na to da nauči kako da rukuje puškom što je bolje mogao.

- Ovo je ogromna tragedija. Teška je situacija za celu Češku. Kao kompanija, sada razmišljamo da li ćemo ubuduće uvesti neku posebnu selekciju za prijem naših klijenata - rekao je on.

Kurir.rs/CNN.iprima.cz/

Prenela M.M.C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track