STRAŠNE REČI KOMŠIJA MASOVNOG UBICE IZ PRAGA: Govorili o njegovoj porodici - Jedan potez mladića je BIO ČUDAN, sada je SVE JASNO
Foto: Youtube/New York Post/Guardian News/Društvene mreže

STRAŠNE REČI KOMŠIJA MASOVNOG UBICE IZ PRAGA: Govorili o njegovoj porodici - Jedan potez mladića je BIO ČUDAN, sada je SVE JASNO

Planeta -

U Češkoj je danas nacionalni dan žalosti nakon nezamislivog zločina koji je u četvrtak počinio 24-godišnji student David Kozak na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta.

Građani će minutom ćutanja odati počast i izraziti saučešće preživelima. Zastave će biti na pola koplja, a crkvena zvona će zvoniti u podne. Neki gradovi su otkazali adventske događaje, a TV stanice će promeniti svoj program.

Nakon što je ujutru ubio oca u porodičnoj kući u Hostounu, uputio se u Prag na Filozofski fakultet, gde je ubio 13 ljudi, a ranio 25. Na kraju se ubio.

Češke vlasti još istražuju motive napada. Sve žrtve su ubijene u zgradi Karlovog univerziteta, a neke od njih su učile sa napadačem. Prema navodima policije, napadač je imao "ogromni arsenal oružja i municije".

Češki mediji pišu da je ubica svakodnevno autobusom putovao na fakultet u Prag, a da je u poslednje vreme prevozio oružje u torbi za gitaru, ali to, naravno, niko od njegovih saputnika nije znao. Policija je rekla da je postepeno gomilao oružje kojim je planirao da ubije.

Ljudima iz Hostouna teško je da se pomire sa činjenicom da je ubica svoj arsenal oružja odneo iz njihovog mesta, i da je očigledno planirao da počini još veća zverstva. Policija je objavila informaciju da je oružje prevozio gradskim prevozom.

- David Kozak i ja smo išli u Prag autobusom tri puta nedeljno. U poslednje vreme nosio je torbu za gitaru, ali nisam znala da nešto svira. Bilo mi je čudno - rekla je jedna komšinica.

David Kozak, Prag, pucnjava
foto: Printscreen

U šoku su i ljudi iz okoline jer ovako nešto niko nije zamišljao ni u najluđim snovima.

- Bila je to mirna, ugledna porodica. Bili su povučeni, posebno Davidov otac Stanislav. Mama i sestra su uvek bile ljubazne i prijatne, a on sam je bio pristojan dečak - slažu se i kažu da su iznenađeni.

- Roditeljima je bilo stalo kakav će David postati čovek. Tata je bio strog prema njemu, želeo je da bude odgovoran i vredan – bez žurki i devojaka, morao je da uči, uči i uči - rekao je jedan od bliskih komšija.

- Mi smo samo komšije, ne možemo ni da zamislimo kako je onima koje je to direktno pogodilo - zaključili su.

U petak je stigao odgovor i na još jedno pitanje koje je zanimalo javnost: Gde je bila majka napadača u trenucima užasa?

- Romana Kozak je, kažu poznanici, trebalo da u četvrtak sprema kuću pred Božić, ali je morala neplanirano da ode na posao. To joj je verovatno spasilo život - kažu komšije.

Niko do sada nije uspeo da utvrdi gde je bila Davidova sestra u vreme ubistva i pucnjave i da li još uvek živi sa porodicom. Majka je juče uspela da se vrati kući uz policijsku pratnju. Porodica napadača dobija pretnje, a policija je zabrinuta za njihovu bezbednost.

Češka, Prag, David Kozak
foto: Printscreen/Twitter/ RadioGenoa

Izvor blizak porodici rekao je da je majka u teškom stanju.

- Ona je u veoma teškom stanju pod nadzorom psihologa, davali su joj sedative, potpuno je potresena - prenose češki mediji tvrdnje izvora.

Stigla je i potvrda da je Kozak odgovoran za dvostruko ubistvo sedam dana pre masakra.

Kako pišu mediji, balističkim veštačenjem utvrđeno je da je pištolj koji je koristio ubica u šumi Klanovički u blizini Praga, kada su ubijeni beba i njen otac, pronađen u Kozakovoj kući.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Blesk/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track