IRANSKI GENERAL PRETI NOĆNOM MOROM NA MEDITERANU: Već su zarobljeni u Crvenom moru, a sad će i Gibraltarska vrata biti zatvorena
Foto: EPA / Iranian Army Office

šok

IRANSKI GENERAL PRETI NOĆNOM MOROM NA MEDITERANU: Već su zarobljeni u Crvenom moru, a sad će i Gibraltarska vrata biti zatvorena

Planeta -

Komandant Iranske revolucionarne garde Mohamed Reza Nakdi zapretio je da bi moglo da dođe do zatvaranja Sredozemnog mora ako SAD i njeni saveznici nastave da "čine zločine" u Gazi.

- SAD i njeni saveznici će uskoro dočekati zatvaranje Sredozemnog mora i Gibraltarskih vrata, ali i drugih vodenih putova - rekao je brigadni general Mohamed Reza Nakdi koji je visokorangirani komandant Revolucionarne garde, a prenosi Tasnim.

Nakdi, međutim, nije objasnio kako bi to Teheran mogao da izvede.

Iran je stao na stranu Hamasa u sukobu protiv Izraela i optužuje SAD da podržava "izraelske zločine" u Pojasu Gaze.

Jemenski Huti, koji su povezani s Iranom, napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze zbog čega su neke brodarske kompanije promenile rutu.

Bela kuća je u petak objavila da je Iran "duboko uključen" u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Iran nema pristup Mediteranu i nejasno je kako bi Iranska revolucionarna garda mogla da ga zatvoriti.

Nakdi je govorio o "rađanju novih snaga otpora" i zatvaranju drugih plovnih putova".

- Juče su Persijski zaliv i Ormuški tesnac za njih postali noćna mora, a danas su zarobljeni u Crvenom moru - poručio je Nakdi.

Jedine proiranske grupe na Mediteranu su libanski Hezbolah i njegove savezničke milicije u Siriji.

Teheran je inače nedavno objavio snimak na kome se navodno vidi kako američki nosač aviona nakon bliskog susreta sa iranskim marincima napušta Persijski zaliv. Na snimku se vidi američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Dvajt D. Ajzenhauer koga prate raketni čamci iranske mornarice.

(Kurir.rs/Herec/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:46

NOVI PRINCIP RATOVANJA! Iranski dronovi okupiraju Ukrajinu, ovo je tajna zbog koje je ovo oružje na frontu TOLIKO EFIKASNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track