NATO U LOVU U FINSKOJ, LEGITIMIŠE DEDA MRAZA: Alijansa čestitala praznike snimkom, da li je ovaj klip i UPOZORENJE PUTINU? (VIDEO)
Foto: AP/Mikhail Klimentyev, X/NATO, Shutterstock

OBJAVA NA INTERNETU

NATO U LOVU U FINSKOJ, LEGITIMIŠE DEDA MRAZA: Alijansa čestitala praznike snimkom, da li je ovaj klip i UPOZORENJE PUTINU? (VIDEO)

Planeta -

Na zvaničnim nalozima NATO na društvenoj mreži X (bivši Tviter) i na Jutjubu objavljena je praznična čestitka Alijanse.

Radnja klipa koji nosi naziv "Božićni lov" odvija se u Laponiji, najsevernijem regionu Finske, zemlje koja je ove godine postala članica NATO nakon decenija sprovođenja politike neutralnosti.

U opisu snimka na nalogu Alijanse na Jutjubu navodi se da "visoko gore na severu NATO finski vojnici kreću u lov za savršenom božićnom jelkom".

- Odabir odgovarajuće jelke iz gustih šuma Finske spada u njenu nacionalnu tradiciju, a iako su ovi vojnici na straži tokom praznika, to ih ne sprečava da u njoj učestvuju. Nakon što je jelka postavljena i ukrašena, vojnicima u posetu stiže specijalni posetilac koji nosi vreću punu poklona. Ko bi to mogao da bude? - piše u opisu klipa.

Ispostavlja se da je to Deda Mraz kojeg finski vojnik legitimiše pre nego što ga pusti da preda poklone.

Finski region Laponija graniči se sa ruskim Koljskim poluostrvom, koje je strateški važno za Moskvu ne samo zbog prirodnih resursa, već i zbog toga što je tu sedište ruske Severne flote.

Ovaj snimak je inače objavljen 15. decembra, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin održao veliku godišnju konferenciju za medije, prvu od početka rata u Ukrajini.

1 / 12 Foto: X/NATO

Tokom tog obraćanja Putin nije pominjao Finsku kao novu članicu NATO.

To se desilo samo dva dana nakon objavljivanja praznične čestitke Alijanse kada je šef Kremlja poručio da je Helsinski "uvučen" u Severnoatlantski savez.

- Nije bilo problema (sa Finskom), ali sada će ih biti, zato što ćemo mi sada osnovati Lenjingradski vojni okrug i definitivno koncentrisati vojne jedinice tamo - poručio je Putin 17. decembra u intervjuu za televiziju Rosija 1.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:19

CRVENO MORE JE OKIDAČ PRELIVANJA SUKOBA NA CEO SVET! Samardžija ukazao na NAJVEĆU OPASNOST PO SAD:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track