RUSI UBRZAVAJU TEMPO, TVRDE DA SU PRESTIGLI ZAPAD: Nova trka u naoružanju se ZAHUKTALA, Putinov čovek se pohvalio brojkama
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

RUSI UBRZAVAJU TEMPO, TVRDE DA SU PRESTIGLI ZAPAD: Nova trka u naoružanju se ZAHUKTALA, Putinov čovek se pohvalio brojkama

Planeta -

Rusija je ispred Zapada u proizvodnji oružja i namerava da zadrži visoku stopu rasta, izjavio je u ponedeljak potpredsednik ruske vlade Denis Manturov, nakon što su i Zapad i Rusija pojačale proizvodnju oružja zbog rata u Ukrajini.

Rusija je napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je izazvalo najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata i najdublju konfrontaciju između Rusije i Zapada od Hladnog rata.

Ukrajina i njene zapadne pristalice povećali su proizvodnju oružja u pokušaju da poraze ruske snage na ratištima u Ukrajini. Rusija je takođe povećala proizvodnju.

- Ne želim da se hvalim, ali mogu da kažem da smo počeli da ubrzavamo tempo proizvodnje u odnosu na zapadne zemlje - rekao je Manturov, zamenik premijera koji nadgleda proizvodnju oružja.

Denis Manturov
foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

- Drugo je pitanje koliko će trajati ova trka - rekao je Manturov i dodao da bi sledeće godine trebalo da bude odobren plan naoružanja za period od 2025. do 2034. godine.

Predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu rekli su da se povećava proizvodnja artiljerije, dronova, tenkova i oklopnih vozila.

Neki bivši zapadni lideri su govorili o novom hladnom ratu između Rusije i Kine s jedne strane i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika s druge, iako bi ruska ekonomija od 2 biliona dolara bila pod teškim pritiskom da ospori sveopštu moć Zapada.

Prema podacima MMF-a, nominalni bruto domaći proizvod Sjedinjenih Država ove godine iznosi 27 biliona dolara, a kineski 17,7 biliona dolara.

- Moramo da obnovimo rezerve i zadržimo zadatu stopu proizvodnje - rekao je Manturov.

Manturov je rekao da se obim vladinih porudžbina za odbranu u 2023. udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je proizvodnja "određenog naoružanja" porasla deset puta.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja