TESLIN ROBOT NAPAO RADNIKA: Metalna kandža iznenada ščepala inženjera u fabrici KRV PRSKALA NA SVE STRANE
Foto: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

drama

TESLIN ROBOT NAPAO RADNIKA: Metalna kandža iznenada ščepala inženjera u fabrici KRV PRSKALA NA SVE STRANE

Planeta -

Robot je napao radnika tokom kvara u fabrici automobila Tesla u blizini Ostina u Teksasu.

Dva užasnuta radnika gledala su navodno kako mašina za hvatanje i pomeranje sveže izlivenih aluminijumskih delova automobila napada jednog inženjera. Mašina je priklještila inženjera koji je programirao softver za dva onesposobljena robota i zarila svoje metalne kandže u njegova leđa i ruku ostavljajući "krvavi trag" duž fabrike.

Incident se dogodio 2021. godine u fabrici Giga Teksas u okrugu Trevis.

Tesla u izveštaju o povredi, koje mora da podnosi vlastima kako bi zadržala porezne olakšice u Teksasu, međutim, tvrdi da inženjer nakon incidenta nije tražio izostanak s posla.

Tesla, kompanija, akcije
foto: Promo

No, advokatica koja zastupa radnike, tvrdi da se broj povreda u fabrici prikriva.

- Moj savet je da taj izveštaj pročitate s rezervom. Imali smo više radnika koji su bili povređeni i jednog koji je poginuo i to se ne nalazi u izveštajima koje Tesla treba tačno da popuni i preda okrugu kako bi dobila poreske olakšice - navodi advokatica Hana Aleksander iz neprofitne organizacije Workers Defense Project.

U izveštaju o napadu robota, koji se dogodio 10. novembra 2021. godine, navodi se da je ineženjeru naneta "otvorena rana " i da je uzrok napada robot. Kompanija je navela i da su rane na levoj šaci inženjera zahtevale "nula" slobodnih dana.

Dvojica očevidaca događaja, koji se dogodio u pogona fabrike gde se prvi put sastavljaju šasije vozila, ispričali su novinarima detalje mučne priče. Dok je žrtva pokušavala da se oslobodi stiska robota, jedan radnik je pritisnuo taster "stop" za hitne slučajeve kako bi zaustavio napad, nakon čega je inženjer pao nekoliko metara niz žleb dizajniran za skupljanje otpadnog aluminijuma ostavljajući krvavi trag za sobom.

Teslina fabrika Giga Teksas nadmašuje ostatak automobilske industrije, kako u ukupnim nesrećama, tako i u nesrećama koje su dovoljno ozbiljne da zahtevaju pauzu.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:45

TESLA U IZGORELOJ LABORATORIJI NAPRAVIO NAJVAŽNIJE STVARI ZA ČOVEČANSTVO?! Naučni centar ima zanimljiv zaštitni znak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track