BUGARSKA I RUMUNIJA POSTIGLE SPORAZUM O ŠENGENU Dve zemlje se konačno dogovorile sa Austrijom koja je stavljala veto
Foto: Shutterstock, Ilustracija

BUGARSKA I RUMUNIJA POSTIGLE SPORAZUM O ŠENGENU Dve zemlje se konačno dogovorile sa Austrijom koja je stavljala veto

Planeta -

Rumunija i Bugarska postigle su sporazum sa Austrijom o pridruživanju Evropskoj šengenskoj zoni na vazdušnim i pomorskim granicama, počev od marta 2024. godine, saopštila je rumunska vlada u sredu.

Diplomatskim kanalima, između ministarstava unutrašnjih poslova, ministarstava spoljnih poslova, i na nivou diplomatskih misija akreditovanih pri EU, 26. i 27. decembra, vođeni su razgovori o nacrtu odluke Saveta da se ovaj politički sporazum pravno inkorporira, navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a nastavak diskusija biće održan danas.

Zastava EU, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

"Rumunija ce posle 13 godina konačno ući u Šengen! Imamo politički dogovor u vezi sa tim! Od marta sledeće godine, Rumuni ce imati koristi od prednosti šengenskog prostora vazdušnim i pomorskim putem. Implicitno, Luka Konstanca ce eksponencijalno povećati svoj značaj", napisao je rumunski premijer Marsel Čolaku na društvenoj mreži Fejsbuk dodajući da je uveren da će Rumunija sledeće godine zatvoriti pregovore i za kopnenu granicu.

(Kurir.rs/Le Monde/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:54

MINISTAR ZA EVROPSKE POSLOVE MAĐARSKE: EU može mnogo više učiniti da se ubrza proces prijema Srbje! Naša vlada će dati sve od sebe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track