UZNEMIRUJUĆI SNIMAK EGZEKUCIJE NA PRVOJ LINIJI FRONTA: Zarobljene padobrance naterali da kleknu, a onda nisu IMALI MILOSTI (VIDEO)
Foto: Twitter

ratni zločin

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK EGZEKUCIJE NA PRVOJ LINIJI FRONTA: Zarobljene padobrance naterali da kleknu, a onda nisu IMALI MILOSTI (VIDEO)

Planeta -

Glavni tužilac Ukrajine pokrenuo je istragu nakon objavljivanja snimka na kome se navodno vidi pogubljenje zarobljenih ukrajinskih padobranaca kod Zaporožja od strane ruske vojske.

Istragu vodi i Služba bezbednosti Ukrajine.

Na uznemirujućem snimku, koji je zabeležio izviđački dron, vidi se kako su trojica padobranaca naterana na kolena i nakon toga pogođena sa udaljenosti od nekoliko metara. Jedan od vojnika potom prilazi i puca u njih iz blizine.

Tužilaštvo saopštava da se egzekucija dogodila u blizini Rabotina u Zaporoškoj oblasti u decembru i to sat vremena nakon što su vojnici Oružanih snaga Ukrajine zarobljeni.

- To je još jedan slučaj grubog kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane zemlje agresora u pogledu tretmana ratnih zarobljenika - navodi tužilaštvo.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su trojica ukrajinskih vojnika koji su streljani kod Rabotina u Zaporožju bili vojnici 82. posebne vazdušno-jurišne brigade.

Tela su prema navodima Kijeva već evakuisana.

- Neidentifikovana lica iz redova vojnog osoblja Oružanih snaga Ruske Federacije ili drugih vojnih formacija države agresora, koja su postupala namerno, kršeći zakone i običaje ratovanja, dok su se nalazila na liniji borbe u jednom od regiona Zaporoške oblasti, namerno su ubila ljude zaštićene u uslovima oružanog sukoba - saopštio je generalštab.

Nedavno je na prvoj liniji fronta u Zaporožju, podsetimo, zabeležena i upotreba ukrajinskih ratnih zarobljenika kao živog štita.

(Kurir.rs/Strana/preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:50

RAKETNI NAPAD NA KIJEV: Rusi gađali glavni grad Ukrajine tokom noći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track