BAJDEN SE OGLASIO O MASOVNOM BOMBARDOVANJU UKRAJINE: Američki predsednik pozvao Kongres da požuri i "dela bez odlaganja"
Foto: EPA/Michael Reynolds

ŠEF BELE KUĆE ZA NASTAVAK VOJNE POMOĆI KIJEVU

BAJDEN SE OGLASIO O MASOVNOM BOMBARDOVANJU UKRAJINE: Američki predsednik pozvao Kongres da požuri i "dela bez odlaganja"

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da je poslednji, masovni napad Rusije na Ukrajinu "oštar podsetnik svetu da je, nakon dve godine ovog razornog rata, cilj (ruskog predsednika Vladimira) Putina ostaje nepromenjen", javlja BBC.

Bajden je u saopštenju pozvao američki Kongres da "požuri" i da "dela bez daljeg odlaganja" nakon "masovnih bombardovanja" u Ukrajini, prenosi AFP.

- Ukoliko Kongres hitno ne bude reagovao u novoj godini, nećemo više biti u mogućnosti da šaljemo oružje i vitalne protivvazdušne sisteme koji su Ukrajini potrebni da odbrani svoj narod. Ne možemo izneveriti Ukrajinu. Istorija će oštro suditi onima koji ne odgovore na poziv slobode - rekao je američki predsednik.

Bela kuća je ove sedmice odobrila još 250 miliona dolara američke vojne pomoći Ukrajini, ali to je poslednja tranša koja se može dati bez novog odobrenja Kongresa, piše BBC.

Izabrani predstavnici republikanaca i demokrata još pregovaraju o potvrđivanju paketa pomoći u iznosu od 61 milijardu dolara na kome su insistirali Bajden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski, podseća AFP.

Volodimir Zelenski, Džo Bajden
foto: AP/Andrew Harnik

Ali, skoro dve godine nakon početka iscrpljujućeg rata – i nakon više od 110 milijardi dolara koje je Kongres već poslao – naročito su republikanci počeli da smatraju da je račun previsok.

Svoju dalju podršku slanju pomoći Ukrajini oni sada uslovljavaju drastičnim pooštravanjem migracione politike Amerike.

Pregovori o tome i dalje traju, a kako piše BBC oni su - zakočeni.

Moskva je jutros pokrenula veliku seriju raketnih i dronskih napada na nekoliko velikih gradova u Ukrajini, uključujući glavni grad Kijev, u kojima je bilo najmanje 18 mrtvih i 132 povređenih, saopštile su vlasti ove zemlje, koju je Rusija delimično okupirala.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track