ZASTRAŠUJUĆI PODATAK KOJI BRINE UKRAJINU: Posle velikog napada, jasno je šta su Rusi radili - SPREMALI SU SE MESECIMA (VIDEO)
Foto: Youtube/The Telegraph/MOTORIZADO

ZASTRAŠUJUĆI PODATAK KOJI BRINE UKRAJINU: Posle velikog napada, jasno je šta su Rusi radili - SPREMALI SU SE MESECIMA (VIDEO)

Planeta -

Rusija je ispalila više od 100 projektila na Ukrajinu, pogodivši više stambenih zgrada, tržni centar, školu, porodilište i drugu civilnu i vojnu infrastrukturu.

Najveći ruski raketni napad na Ukrajinu od početka rata je kulminacija višemesečnog ruskog testiranja ukrajinske PVO, ali i uvod u mogući veliki udar na energetsku infrastrukturu i naselja Ukrajine u narednim mesecima.

Samo dan kasnije, u subotu, Ukrajina je odgovorila velikim kontranapadom na ruske gradove. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je 13 raketa i 32 dronova oboreno iznad ruskih oblasti Brjansk, Orel i Kursk, u blizini ukrajinske granice i iznad Moskovske oblasti, dok su lokalni zvaničnici izvestili da su četiri osobe, među kojima dvoje dece, ubijene u napadima.

U Brjanskoj oblasti je ubijeno jedno dete, a u Belgorodu muškarac i dvoje dece. Prve slike na društvenim mrežama prikazuju zapaljene zgrade i automobile u napadnutim ruskim gradovima.

Sukob se zahuktao tokom vikenda nakon što je Poljska, članica NATO-a, optužila Moskvu da je ruska raketa ušla u njen vazdušni prostor. Poljski zvaničnici tvrde da je neidentifikovani leteći objekat napustio poljski vazdušni prostor u roku od tri minuta od ulaska iz pravca granice sa Ukrajinom. Moskva je odbila da da objašnjenje za raketu u poljskom vazdušnom prostoru dok ne dobije "čvrste dokaze" da je bila ruska.

Razmere napada 29. decembra pokazuju da je Rusija tokom zimskih meseci gomilala rakete za masovne udare. Međutim, trenutne ruske zalihe raketa i dronova i obim proizvodnje verovatno ne dozvoljavaju ruskim snagama da izvode redovne raketne napade velikih razmera, ističe Institut za proučavanje rata, (ISW) američki tink-tenk. Rusiji je verovatno trebalo nekoliko meseci da prikupi dovoljno naoružanja za vazdušni napad velikih razmera.

Tako da je još uvek nejasno da li je napad u petak bio jednokratan ili označava početak duge kampanje poput one koju je Rusija sprovela prošle zime, ciljajući na energetske objekte i drugu civilnu infrastrukturu da izazove masovne nestanke struje.

Međutim, postoji velika verovatnoća da će ruske snage pojačati udare narednih dana, tokom novogodišnjih praznika, kako bi demoralisale ukrajinske vojnike. Ruske snage bi takođe mogle da izvrše dodatne udare na stambene oblasti kako bi pojačale tenzije i izazvale zabrinutost među ukrajinskim civilima. U tome im pomaže Severna Koreja, koja Rusiji i dalje šalje ogromne količine granata i raketa.

Tokom proteklih nekoliko meseci, ruske snage su izvele seriju raketnih i bespilotnih udara, koristeći različite kombinacije dronova, krstarećih i balističkih projektila. Ruske snage često koriste bespilotne letelice Šahed-136/131 da ispitaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i pronađu slabe tačke, koje onda omogućavaju ruskim projektilima da zaobiđu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i nanesu maksimalnu štetu njihovim predviđenim ciljevima.

Šahid, Šahed
foto: Twitter/@albafella1/Youtube/Agas Channel

Tokom proteklih nekoliko meseci, ruske snage su pokrenule seriju napada različitog intenziteta, delom da bi primorale ukrajinske snage da koncentrišu sisteme protivvazdušne odbrane u većim naseljenim centrima daleko od linija fronta.

- Ukrajinske snage nisu presrele nijednu raketu H-22/Kh-32 i nijednu balističku raketu S-300s i Iskander-Ms, hipersonične balističke rakete Kinžal sa vazdušnim lansiranjem, antiradarske rakete Kh-31P ili bilo koju od Kh-59 koji su lansirale ruske snage 29. decembra, što sugeriše da su Rusi bili u stanju da uspešno primene neke naučene lekcije o efektivnim kombinacijama paketa oružja i da je Šahed koji je prethodio projektilima možda poremetio ukrajinsku protivvazdušnu odbranu ili na drugi način omogućio napad - ističu iz ISW.

Ukrajina se bori sa nedostatkom oružja i municije koja joj je potrebna da obuzda ruske napade duž celog fronta i zabrinuta je zbog smanjenog priliva zapadne vojne pomoći. Ukrajina je dugo lobirala kod zapadnih saveznika za moćne sisteme protivvazdušne odbrane za odbijanje ruskih napada. Kijev je ove godine dobio prvi paket američkog PVO sistema Patriot, kao i nekoliko sofisticiranih raketnih baterija.

Ali republikanci u američkom Kongresu su nedavno odbili da donesu novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 50 milijardi dolara dok Bela kuća ne uvede nova ograničenja za migrante koji pokušavaju da pređu južnu granicu SAD.

Ukrajinsko snabdevanje krstarećim raketama zemlja-vazduh, ključnim sredstvom potrebnim za obaranje ruskih projektila, sada je na izmaku, što primorava ukrajinske trupe da "žongliraju" resursima između linija fronta i gradova kao što su Kijev, Harkov, Dnjepar i Lavov , koje su na udaru ruskih raketa i dronova.

Zapadni lideri ističu da je masovni ruski napad na kritičnu civilnu infrastrukturu dokaz da Putinovi maksimalistički ciljevi u Ukrajini ostaju nepromenjeni i da on nije zainteresovan za prekid vatre ili bilo kakvo rešenje sukoba pregovorima.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track