IRAN PRKOSI AMERIKANCIMA, POVUKLI OPASAN POTEZ! Razarač uplovio u NAJOPASNIJE MORE na svetu, svi sa STREPNJOM gledaju u Teheran

IRAN PRKOSI AMERIKANCIMA, POVUKLI OPASAN POTEZ! Razarač uplovio u NAJOPASNIJE MORE na svetu, svi sa STREPNJOM gledaju u Teheran

Planeta -

Iranski razarač Alborz uplovio je kroz moreuz Bab el Mandeb i ušao u Crveno more.

Ne navode se razlozi zbog kojih je komanda flote Islamske Republike poslala razarač u Crveno more.

Iranski ratni brodovi "obavljaju misije u međunarodnim vodama kako bi osigurali sigurnost brodskih ruta i borili se protiv pirata" od 1988. godine, pišu iranski mediji.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u pojasu Gaze, Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta Ansar Alah, koji podržava Iran, rekli su da će izvršiti udare na Izrael i da neće dozvoliti da plovila pod izraelskom zastavom prođu kroz vode Crvenog mora dok operacija u palestinskoj enklavi ne bude zaustavljena.

Huti su od sredine novembra napali više od 20 civilnih i vojnih brodova u Crvenom moru, prema procenama Centralne komande SAD.

Kao odgovor na akcije Ansar Alaha, američke vlasti su najavile formiranje međunarodne koalicije i pripremu operacije Čuvar prosperiteta kako bi se osigurala sloboda plovidbe i zaštitili brodovi u Crvenom moru.

(Kurir.rs/TASS/Tasnim/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track