SUNAK OBEĆAO PODRŠKU ZELENSKOM: Velika Britanija će nastaviti da podržava Ukrajinu, posebno kroz nove isporuke oružja
Foto: AP Carl Court

SUNAK OBEĆAO PODRŠKU ZELENSKOM: Velika Britanija će nastaviti da podržava Ukrajinu, posebno kroz nove isporuke oružja

Planeta -

Premijer Velike Britanije Riši Sunak je tokom telefonskog razgovora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog uveravao da će njegova zemlja "nastaviti da snažno podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv agresije i okupacije tokom 2024. godine", prenosi AFP.

Sunak je "podvukao napore Ujedinjenog Kraljevstva da pruži vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini, posebno kroz nove isporuke oružja", navodi se u saopštenju Dauning strita.

Takođe je "izrazio saučešće svim Ukrajincima koji su poginuli i povređeni tokom ruskih vazdušnih udara tokom božićnog perioda".

 Riši Sunak
Riši Sunakfoto: Shutterstock

Rusija je u utorak ujutro ponovo izvela masovne udare na Ukrajinu, ubivši najmanje pet civila i ranivši 119 ljudi, uglavnom u Kijevu i Harkovu, prema podacima ukrajinskih vlasti koje sada traže od zapadnih saveznika još veću vojnu pomoć.

Novi ruski udari su došli kao odgovor na ukrajinsko granatiranje Belgoroda u kojem je poginulo 25 osoba, uključujući i decu.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: zelenski AP Evan Vucci

Prema Dauning Stritu, dvojica lidera su tokom svojeg razgovora pričali i o "najnovijim dešavanjima u sukobu, posebno o napretku u Crnom moru i uspehu ukrajinske protivvazdušne odbrane, ojačane raketama zemlja-vazduh koje je isporučila Velika Britanija".

London je u petak najavio slanje oko 200 protivvazdušnih raketa u Ukrajinu kako bi ojačali njenu odbranu, pozivajući usput svoje saveznike da "udvostruče napore" u vojnoj podršci Kijevu.

Britanska vojna pomoć Ukrajini do sada iznosi 4,6 milijardi funti (5,3 milijarde evra).

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track