POLJSKA POZIVA ZAPADNE SILE DA OPREMI UKRAJINU RAKETAMA DUGOG DOMETA: "Na najnoviji napad treba da odgovorimo"
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

POLJSKA POZIVA ZAPADNE SILE DA OPREMI UKRAJINU RAKETAMA DUGOG DOMETA: "Na najnoviji napad treba da odgovorimo"

Planeta -

Novi ministar spoljnih poslova Poljske pozvao je danas Zapad da Ukrajinu opremi raketama dugog dometa kako bi mogla da na ruske napada odgovori "jezikom kojim ruski predsednik Vladimir Putin razume".

Rusija je u utorak izvela nove masovne napade iz vazduha na Ukrajinu, ubivši najmanje pet civila i ranivši 130 uglavnom u Kijevu i Harkovu - kažu ukrajinske vlasti koje nastavljaju da od svojih zapadnih saveznika traže veću vojnu pomoć.

"Na najnoviji napad na Ukrajinu treba da odgovorimo jezikom koji Putin razume. Jačanjem sankcija da ne bi mogao da proizvodi novo oružje prošvercovanim delovima, i slanjem raketa dugog dometa Kijevu da bi eliminisao ruske pložaje za lansiranje projektila i komandna mesta", napisao je na Iksu (X) je Radoslav Sikorski.

Poljska je jedna od glavnih pristalica Ukrajine u Evropi, iako je došlo do relativnog zahlađenja u odnosima zbog trgovinskih sporova.

Sikorski koji je na funkciji od sredine decembra, uoči Božića bio je u Ukrajini u svojoj prvoj poseti inostranstvu, tokom koje je najavio nastavak podrške Poljske Ukrajini i pozvao EU i SAD da "mobilišu" svoje privrede za naoružavanje Ukrajine.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:37

OVO SU TEŠKE REČI, A OČIGLEDNO JE DA PUTIN DRŽI DATU REČ Anlitičari o pretnji Nemačke da ŠALJE TRUPE: Poljska će SLEDITI PRIMER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track