PUTIN U RAZGOVORU SA RANJENIKOM OTKRIO SVOJ PRAVI CILJ: "Ukrajina sama po sebi NIJE NEPRIJATELJ" - Rekao je ŠTA SE SPREMA (VIDEO)
Foto: Youtube/ Global News

PUTIN U RAZGOVORU SA RANJENIKOM OTKRIO SVOJ PRAVI CILJ: "Ukrajina sama po sebi NIJE NEPRIJATELJ" - Rekao je ŠTA SE SPREMA (VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin identifikovao je Zapad kao "neprijatelja" Rusije i implicirao da se Rusija bori u Ukrajini da pobedi Zapad.

Putin je dao ovaj odgovor na pitanje ruskog vojnika o pomoći Zapada Ukrajini tokom posete vojnoj bolnici u Moskovskoj oblasti 1. januara.

Putin je rekao vojniku da problem za Rusiju nije nužno to što Zapad pomaže Ukrajini, već da je Zapad zapravo ruski "neprijatelj".

On je dodao da Ukrajina sama po sebi nije neprijatelj Rusije, ali da su zapadni akteri "koji žele da unište rusku državnost" i "ostvaruju strateški poraz Rusije na bojnom polju" neprijatelji Rusije.

Putin takođe tvrdi da zapadne elite pokušavaju da razbiju Rusiju na pet delova, koristeći Ukrajinu, ali da se situacija na prvim linijama fronta menja.

On je dodao da problem nije u isporuci zapadne pomoći Ukrajini i napomenuo da je Ukrajina već "potpuno uništena", da od zemlje "nema ništa" i da "postoji samo zbog milostinje".

Putin je implicirao da Rusija vodi egzistencijalni rat protiv Zapada u Ukrajini i istakao da je zapadna retorika u poslednje vreme prešla na to kako da se „brzo okonča sukob”.

Promena retorike

Institut za proučavanje rata (ISW), tink-tenk sa sedištem u Vašingtonu, u svojoj analizi navodi da ova formulacija implicira da Putin veruje da su mogući pregovori između Rusije i Zapada, a ne između Rusije i Ukrajine.

Putin je dodao da Rusija takođe želi da okonča sukob Rusije i Zapada, ali samo pod uslovima Kremlja i naglasio da neće odustati od svojih pozicija.

Takve izjave, piše ISW, pokazuju da Putin ne vidi Ukrajinu kao nezavisnog aktera i zato svoju invaziju prikazuje kao sukob između Rusije i Zapada.

Putinova promena narativa, piše ISW, znači da će on svako kolebanje u podršci Zapada Ukrajini i svaki ukrajinski poraz na bojnom polju predstaviti kao rusku pobedu u onome što on naziva ratom između Rusije i Zapada.

ISW smatra da promena Putinovog narativa ukazuje da on nema nameru da pregovara sa Ukrajinom i da namešta situaciju da ubedi Zapad da pregovorima preda Ukrajinu.

Ukrajina, rat u Ukrajini
foto: Shutterstock

- Putin verovatno namerno i lažno prikazuje Ukrajinu kao neposrednog piona u sukobu između Rusije i Zapada kako bi prikrio svoje ekspanzionističke i maksimalističke ciljeve uspostavljanja potpune ruske kontrole nad Ukrajinom - piše američki tink-tenk.

- Putinov razgovor 1. januara o pregovorima pokazuje njegovu nameru da o budućnosti Ukrajine planira da pregovara isključivo sa Zapadom. To takođe ukazuje da Putin veruje da će Ukrajina u budućnosti biti pod ruskim uticajem i da će Zapad morati da napusti Ukrajinu - piše ISW u svojoj analizi.

"Putin širi ratne ciljeve"

- Svaka zapadna posvećenost pregovorima o budućnosti Ukrajine koji zaobiđu Ukrajinu signaliziraće Rusiji da može nametnuti svoju volju zemljama za koje smatra da su u njenoj sferi uticaja – čak i zemljama van Ukrajine, uključujući Finsku i Moldaviju, gde su razni ruske akteri počeli da pripremaju teren za buduće kampanje - dodaje ISW.

Putin možda proširuje svoje ratne ciljeve u Ukrajini kako bi uključio Zapad u sukob, u nastojanju da postavi teren za trajno jačanje ruske vojske i da opravda velike žrtve na bojnom polju. Rusija gotovo da nije napravila veći napredak 2023. uprkos velikim gubicima, tvrde iz američkog tink-tenka.

- Putinove tvrdnje da on naređuje ruskim trupama da pokrenu ofanzive koje neće generisati značajne žrtve su apsurdne. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je 30. decembra da je prosečan dnevni broj ruskih žrtava u Ukrajini porastao za skoro 300 tokom 2023. godine i da je ruski gubici bi mogli porasti na više od pola miliona do kraja 2024 - piše ISW.

ruska vojska
foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Procena američkih obaveštajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti saopštena je Kongresu 12. decembra kaže da su ruske snage izgubile 315.000 ljudi od početka rata.

Tako veliki gubici zbog malih teritorijalnih dobitaka verovatno će naterati Putina da predstavi snažno i ideološko opravdanje za nastavak dugotrajnog rata.

- Ukrajini nisu potrebna tako uvrnuta opravdanja za teške gubitke i patnje koje Putinova invazija nanosi njenom narodu, čak i kada ukrajinske vojne operacije ne daju željene rezultate. Rat je zaista egzistencijalan za Ukrajinu, dok za Rusiju nije - piše ISW.

Putin je svoje izjave o ratu zaključio u razgovoru sa još jednim ranjenim vojnikom, rekavši mu da nije ranjen da bi "Rusija odustala i predala se".

- Putinove izjave verovatno sugerišu da on priprema dugoročno opravdanje kako bi mobilisane snage nastavile da se bore za trajnu odbranu ruskog suvereniteta od Zapada - zaključuje ISW.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track