EVO KAKO JE RUSIJA PROBILA ZAPADNE PVO SISTEME IZNAD KIJEVA: Specijalne rakete i dronovi u talasima bombardovali prestonicu
Foto: EPA Sergey Dolzhenko

EVO KAKO JE RUSIJA PROBILA ZAPADNE PVO SISTEME IZNAD KIJEVA: Specijalne rakete i dronovi u talasima bombardovali prestonicu

Planeta -

Rusija je u prethodnih nekoliko dana izvela dva masovna napada na Kijev koji koristi moderne, zapadne PVO sisteme. Svi se pitaju kako je ruska vojska uspela da "probije" štit nad prestonicom Ukrajine.

Dugo prestonica Ukrajine nije bila napadnuta, sve dok Kremlj nije odlučio da u poslednjim danima 2023. godine pokrene masovni raketni udar kada je ispaljeno više od 500 različitih projektila.

U petak 29. decembra, u jednom od najvećih raketnih napada od početka ruske "specijalne vojne operacije", 35 projektila probilo je ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane (PVO). Kijev je na to odgovorio gađanjem civilnih ciljeva u Belgorodu kada je stradalo najmanje 25 ljudi, među kojima ima i dece.

Ukrajina koristi moderne, Zapadne PVO sisteme i smatralo se da će veći gradovi poput Kijeva biti zaštićeni. Međutim, Rusija je ispalila toliko veliki broj raketa da se ovaj sistem pokazao nemoćnim.

Ukrajina, Kijev
foto: Printscreen/Twitter/Volodymyr Zelenskyy

Ukrajinski PVO je uspeo da obori samo 87 od 122 rakete koje je ispalila Rusija. Ovo je samo oko 70 odsto od ukupnog broja, dok sve hipersonične i balističke rakete nisu presretnute.

"Ovo je preopteretilo ukrajinski sistem pvo", rekao je Sergej Kuzan, šef istraživačke grupe Ukrajinski centar za bezbednost i saradnju.

Rusija je nekoliko meseci pripremala ovaj raketni napad. Izvela je više "talasa" napada.

"Napad u petak bio je dobro isplaniran. Rusija je koristila bespilotne letelice, balističke i hipersonične rakete, kombinujući ih u različite udarne talase i lansirajući ih sa različitih mesta", dodao je Kuzan.

Pošto je Ukrajina uzvratila napadima na Belgorod, Rusija je izvela novi napad, još brutalniji od prvog. Mete su bile Kijev i Harkov.

U tom napadu korišćene su krstareće rakete "KH-101" i "KH-555", kao i dron-kamikaze "Geran-2" prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane. Rusko Ministarstvo odbrane se oglasilo saopštenjem i navelo je da su eliminisani i pripadnici jedinice "Kraken" koja je navodno pripremala diverzije na ruskoj teritoriji.

Kurir.rs/New York Times/Mondo

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo.

Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja