Renoarova slika s buvljaka ukradena pre 6 decenija

Renoarova slika s buvljaka ukradena pre 6 decenija

Planeta -
"Pejzaž sa obale Sene", koju je žena plati na buvljoj pijaci sedam dolara, najverovatnije je ukradena iz muzeja pre šest decenija

VAŠINGTON - Slika za koju se veruje da je delo francuskog impresioniste Pjera Ogista Renoara, koju je jedna žena kupila na buvljoj pijaci za sedam dolara, možda je ukradena iz muzeja pre šest decenija.

Aukcijska kuća "Potomak" koja je sliku stavila na aukciju, sada ju je otkazala nakon što je reporter Vašingtojn posta pronašao dokumenta u biblioteci baltimorskog Muzeja lepih umetnosti koja ukazuju da je slika tamo bila na pozajmici od 1937. do 1951, kada je ukradena.Slika "Pejzaž sa obale Sene" kupljena je pre dve godine na buvljoj pijaci u zapadnoj Virdžiniji.

Kupac, žena iz Virdžinije koja nije želela da otkrije ime, odnela je sliku aukcijskoj kući "Potomak" u julu i njihovi stručnjaci su utvrdili da je reč o Renoaru. Slika je imala i ram sa pločicom na kojoj je pisalo "Renoar".

Očekivalo se da će slika na aukciji biti prodata za najmanje 75.000 dolara.Zvaničnici aukcijske kuće i muzeja obavestili su FBI o kraći i biro sada istražuje slučaj.

Dokumenta koja je otkrio Post ukazuju da je slika bila deo kolekcije Sejti Mej, koja je bila veliki donator muzeja. Krađa slike prijavljena je u novembru 1951. godine, ubrzo po smrti Mejove. Pošto slika još nije bila zvanično deo muzejske kolekcije, zvaničnici muzeja nisu prvobitno primetili da je nema.

Direktorka muzeja Dorin Bolger rekla je da je muzej iznenađen otkrićem i da će rado ponovo izložiti sliku ukoliko se ispostavi da je zaista njihova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track