KIM OSUO ARTILJERIJSKU VATRU PREMA OSTRVIMA JUŽNE KOREJE! Više od 200 projektila palo u zonu razdvajanja, Seul najavio ODGOVOR
Foto: mil.ru/Youtube/Guardian%20News/Twitter/@war_noir

OZNAČENA UZBUNA NAKON DEJSTVA VOJSKE SEVERNE KOREJE

KIM OSUO ARTILJERIJSKU VATRU PREMA OSTRVIMA JUŽNE KOREJE! Više od 200 projektila palo u zonu razdvajanja, Seul najavio ODGOVOR

Planeta -

Severna Koreja je ispalila više od 200 artiljerijskih projektila kod svoje zapadne obale, u blizini ostrva Bengnjeong i Jeonpjeong koja pripadaju Južnoj Koreji.

CNN prenosi da su to jutros objavile južnokorejske vlasti.

Navodi se da su artiljerijski projektili pali unutar zone razdvajanja, severno od Severne granične linije (NLL - Northern Limit Line) između devet i 11 sati po lokalnom vremenu.

Generalštab vojske Južne Koreje je saopštio da nikakva šteta nije pričinjena ni civilima ni trupama pod komandom Seula.

- Severna Koreja je obnovila dejstva artiljerije unutar zone razdvajanja nakon što je prošlog novembra odbacila međukorejski vojni sporazum - navedno je iz Generalštaba vojske Južne Koreje.

U saopštenju je jutrošnji incident okarakterisan kao "provokativni čin koji ugrožava mir i pojačava napetosti na Korejskom poluostrvu".

Kim Džong Un
foto: STR / AFP / Profimedia

Podseća se da je Severna Koreja, kojom upravlja vrhovni vođa Kim Džong Un, krajem prošle godine u pomorske zone razdvajanja ispalila više artiljerijskih projektila.

Južnokorejska vojska je navela da sada zajedno sa SAD radi na lociranju i praćenju dešavanja povezanih s incidentom.

- Preduzećemo akcije koje su odgovarajuće severnokorejskoj provokaciji - navedeno je iz Generalštaba vojske Južne Koreje.

Stanovnici ostrva Jeonpjeong rekli su da su južnokorejske trupe od njih zatražile da se evakuišu, jer planiraju da pokrene vežbe gađanja na moru.

Američka televizija objašnjava da je Severna granična zona praktično granica između dve zemlje koju su Ujedinjene nacije ustanovile nakon okončanja Korejskog rata 1953.

Ona se nalazi na tri nautičke milje od obale Severne Koreje.

(Kurir.rs/CNN/Preveo: N. V.)

Bonus video:

02:03

PRVI IZBORI U ISTORIJI SEVERNE KOREJE! Kim Džong Un izašao na glasanje, okupljeni APLAUDIRALI I KLANJALI SE predsedniku države

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track