SPREMA JELA NEPREKIDNO OD NOVE GODINE Kuvarica u Gani pokušava da obori svetski rekord
Foto: Printscreen/X

SPREMA JELA NEPREKIDNO OD NOVE GODINE Kuvarica u Gani pokušava da obori svetski rekord

Planeta -

Jedna profesionalna kuvarica u Gani neprekidno u TV-prenosu priprema lokalna jela još od Nove godine dok pokušava da obori svetski rekord u maratonskom kuvanju za šta se navija i slavi u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Failatu Abdul-Razak je od petka popodne kuvala više od 110 sati u hotelu u severnom gradu Tamale, gde namerava da obori Ginisov svetski rekord za kuvanje koji iznsi 119 sati i 57 minuta neprekidnog kuvanja, a rekord je zasad u rukama irskog kuvara Alana Fišera.

Abdul-Razak je "stavila Ganu na mapu", rekao je Isak Saki, predsednik Udruženja kuvara Gane. "Zato moramo da joj odamo počast".

Zapadna Afrika je zahvaćena pomamnim pokušajima postavljanja svetskog rekorda u nekoliko kategorija otkako je nigerijska kuvarica Hilda Bači maja prošle godine postavila svetski rekord u kuvanju sa 100-satnim nastupom pre nego što ju je Fišer svrgnuo s trona.

Organizacija Ginisove knjige rekorda tek treba da javno komentariše pokušaj Abdul-Razak koja bi da dostigne 120 sati u ranim jutarnjim satima u subotu. Svaka potvrda njenog podviga od strane organizacije će verovatno doći mnogo kasnije.

Poznate ličnosti, političari i stotine običnih ljudi pohrlili su u hotel "Modern City" u Tamaleu gde je postavljena pozornica za kuvanje. Posmatrači plešu, pevaju i uživaju u pripremljenoj hrani usred odbrojavanja do 120 sati.

Potpredsednik Gane Mahamudu Bavumija govorio je o tome preko Fejsbuka ranije ove nedelje i dao 30.000 ganskih sedija (2.564 dolara) kuvarici.

"Idi po zlato", podstakao ju je.

Abdul-Razak je na početku podvigla rekla da je njen pokušaj "nacionalni zadatak" u ime Gane i njenih građana. Među jelima koje je pripremila su ganski banku — fermentisane kuglice od kukuruznog brašna u supi — kao i začinjeni jolof pirinač u kojem se uživa širom zapadne Afrike.

"Ako ovo ne uspem, verujte mi, osramotila sam našeg predsednika, Ganu, ljude koji su me podržavali i negovali, moju porodicu i prijatelje", rekla je ona.

Prema uputstvima, ona ima pravo na samo pet minuta pauze svakog sata ili na jedan sat posle 12 sati neprekidnog kuvanja.

Pojavila se zabrinutost u vezi sa mogućim mentalnim posledicama ovog poduhvata za kuvaricu. Prošlog meseca, Afua Asantevaa Ovusu Aduonum, takođe iz Gane, bila je prinuđena da prekine svoj pokušaj da obori svetski rekord za najduže vreme pevanja, pošto je njen medicinski tim rekao da njeno telo pokazuje znake mentalnog stresa.

To je uzbuđenje koje drži tragače za rekordima tokom pokušaja, rekla je Anabela Osei-Tutu, vanredna profesorka psihologije na Univerzitetu u Gani.

"U to je ušlo mnogo truda, tako da trenutno trče na adrenalinu što će tek potom možda početi da osećaju u svom telu kao danak", rekla je Osei-Tutu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track