UKRAJINI UVALILI "ŠKART" ROBU Nemci u ŠOKU zbog tenkova koje su poslali, pa uputili VAŽNO UPOZORENJE - evo gde je problem!
Foto: Shutterstock

UKRAJINI UVALILI "ŠKART" ROBU Nemci u ŠOKU zbog tenkova koje su poslali, pa uputili VAŽNO UPOZORENJE - evo gde je problem!

Planeta -

Nemački tenkovi, poslati Ukrajini, čak i ukoliko nisu oštećeni u borbama, moraju da idu na stalne popravke, utvrdila je nemačka komisija, koja je posetila centar za popravku tenkova u Litvaniji, izveštava nemački "Špigl".

I ukrajinski i nemački oficiri priznaju da je održavanje nemačke opreme veoma teško, a u borbenim uslovima oni se troše mnogo brže nego na vežbama. Uz sve to, još od leta 2023, konstatuje "Špigl", traju problemi sa obezbeđivanjem rezervnih delova.

Komisija iz Nemačke, koju je predvodio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, a ukuljučivala je i članove Bundestaga, posetila je neposredno pre Božića centar za popravku tenkova "leopard" u Litvaniji.

"Špigl" piše da je komisiju najviše iznenadilo to što ogroman broj tenkova na remontu nije oštećen u borbama. Tenkovi imaju najviše problema sa kvarovima u mehanici i elektronici.

Nemačka kompanija "Rajnmetal" je odbila da obelodani koja je količina opreme koja se popravlja u Litvaniji.

Od 18 tenkova "leopard 2", najveći deo se nalazi na popravci u Litvaniji. "Ukrajina može da koristi samo mali broj isporučenih tenkova", izjavio je poslanik Bundestaga Sebastijan Šefer iz Zelene stranke.

Leopard, Leopard tenk
foto: Foto: Youtube/BTB-concept

"Špigl" podseća da su Šefer i Andreas Švarc iz SPD ovog leta upozorili da su radovi na remontu u Litvaniji "predugi i prekomplikovani" i da "Ukrajincima nedostaje stručnost i rezervni delovi."

Poslanici Bundestaga su zatražili od Nemačke da ubrza proizvodnju rezervnih delova za tenkove.

Zapadno oružje, zaključuje "Špigl", malo je pomoglo Kijevu. Nemačka oprema, i u mirnodopskim uslovima, zahteva obavezne tehničke preglede. Ukrajinski oficir je, međutim, efekte zapadnog oružja nazvao "katastrofalnim".

Čak i u servisnom centru u Litvaniji, radnici "moraju da improvizuju", jer "nemačka industrija nije uspostavila ni isporuke rezervnih delova."

Kompanija "Rajnmetal" je saopštila će od 2024. nemački tenkovi početi da se remontuju u Ukrajini.

(Kurir.rs/RT Balkan/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:27

ZAPADNI TENKOVI NISU UPOTREBLJIVI NA UKRAJINSKIM TERENIMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track