MISTERIOZNA ZVER PRIMEĆENA U ARIZONI Naučnici u ŠOKU, verovalo se da je ova životinja ISKORENJENA sa ovih prostora (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

neverovatno

MISTERIOZNA ZVER PRIMEĆENA U ARIZONI Naučnici u ŠOKU, verovalo se da je ova životinja ISKORENJENA sa ovih prostora (VIDEO)

Planeta -

Novi jaguar je primećen u južnoj Arizoni, a on je tek osmi dokumentovani jaguar koji se pojavio na jugozapadu SAD od 1996. godine, prema zvaničnim podacima.

Džejson Miler, snimatelj divljih životinja, snimio je neuhvatljivog predatora 20. decembra svojom kamerom za praćenje u planinama Huačuka. Kamera je snimila životinju oko 20:27 kada je otkriveno kretanje na dnu kadra.

"Pre pet godina počeo sam da koristim kamere za praćenje divljih životinja ovde u južnoj Arizoni, nadajući se da ću jednog dana možda dobiti jaguara", rekao je Miler u video snimku susreta koji je postavio na Jutjub .

Odeljenje za divlje životinje u Arizoni nastavilo je sa proverom autentičnosti Milerovih zapanjujućih snimaka i potvrdilo da je reč o novom jaguaru primećenom u SAD.

Jaguari su retki u SAD jer su primećeni samo u delovima Arizone, Kalifornije , Luizijane , Novog Meksika i Teksasa , nakon što su iskorenjeni iz zemlje sredinom 20. veka zbog lova i gubitka staništa.

Ove divlje mačke su zvanično zaštićene Zakonom o ugroženim vrstama iz 1977. godine.

Jaguari su prvobitno evoluirali u Severnoj Americi pre nego što su se preselili u Centralnu i Južnu Ameriku.

Američka služba za divlje životinje odredila je oko 750.000 hektara kritičnog zaštićenog staništa za jaguare duž granice u južnoj Arizoni i Novom Meksiku.

Vlasti su saopštile da su jaguari iz Arizone deo severne populacije ove vrste, uključujući Sonoru, gnezdeću populaciju Meksika.

Životinja se može prepoznati po jedinstvenim tačkama poput ljudskih otisaka prstiju, a u poređenju sa drugima koje su otkrivene u državama, ovo je prvi put da se ova pojavila.

"Siguran sam da je ovo novi jaguar, ranije nepoznat u Sjedinjenim Državama", rekao je Rus MekSpaden, zagovornik očuvanja jugozapada u Centru za biološku raznovrsnost.

"Nakon što su skoro istrebljene, ove veličanstvene mačke nastavljaju da ponovo nastanjuju ranije okupiranu teritoriju uprkos izgradnji graničnog zida, novim minama i drugim pretnjama."

Novi video snimak je potvrdio da mačka nije Sombra ili El Hefe, dva jaguara za koja se zna da su lutali Arizonom poslednjih godina jer su pege Jaguara jedinstvene za određenu jedinku.

Pre najnovijeg snimka, treći jaguar je takođe primećen u istim planinama 2016. godine i nazvan je Io'oko, ali ga je rančer ubio 2018. nakon što je prešao u Sonaru u Kaliforniji.

Veruje se da jaguar Sombra još uvek luta SAD i da je više puta fotografisan u planinama Čirikava od 2016.

Nejasno je gde je El Hefe, ("Šef"), poslednji put viđen 2022. godine, više od 160 milja južno u Meksiku.

Iako je pol novog jaguara nejasan, MekSpaden je predvideo da je to mužjak na osnovu njegovog ponašanja u romingu.

Neidentifikovani mužjak jaguara takođe je otkriven kako luta u blizini južne granice sa Arizonom 2023. godine i uhvatile su ga carina i granična patrola.

MekSpaden je rekao: 'Moguće je da je ovo isti misteriozni jaguar.'

Ženke jaguara nisu primećene u SAD od 1949. godine i poznato je da ostaju blizu svoje prvobitne teritorije, dok mužjaci slobodno putuju i lutaju stotinama milja.

"To je dokaz da su jaguari uporni i da se kreću na sever, i da nastavljaju da ponovo uspostavljaju teritoriju ovde", rekao je Mekspaden.

"To je takođe obećavajuće jer to rade uprkos mnogim pretnjama. Postoji granični zid, postoji gubitak staništa, novi rudnici, putevi i drugi razvoj."

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja