BLINKEN STIGAO U IZRAEL: Američki državni sekretar traži veću zaštitu civila u Pojasu Gaze (FOTO)
Foto: AP/Evelyn Hockstein

TURNEJA PO BLISKOM ISTOKU

BLINKEN STIGAO U IZRAEL: Američki državni sekretar traži veću zaštitu civila u Pojasu Gaze (FOTO)

Planeta -

Entoni Blinken, američki državni sekretar, doputovao je kasno sinoć u Izrael gde će se danas sastati s izraelskim liderima i zvaničnicima i zatražiti da bolje štite civile i omoguće više pomoći u vreme kada rat u Pojasu Gaze prelazi u novu fazu.

Blinken se u ponedeljak sastao u gradu Al Uli u Saudijskoj Arabiji sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom u okviru bliskoistočne turneje čiji je cilj postizanje konsenzusa o budućnosti Gaze.

On je rekao da su ključne arapske zemlje i Turska pristale da se započne planiranje obnove i upravljanje Gazom kada se rat Izraela protiv Hamasa završi.

Blinken je takođe rekao da su te zemlje pristale da upotrebe svoj uticaj da spreče da se rat u Gazi proširi i izbije veći bliskoistočni sukob i negativne posledice po međunarodnu trgovinu i globalnu ekonomiju.

Entoni Blinken i izraelski predsednik Isak Hercog
Entoni Blinken i izraelski predsednik Isak Hercogfoto: AP/Evelyn Hockstein

Saudijska Arabija, Jordan, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska pristali su da rade zajedno i da "koordinišu napore da omoguće da se Gaza stabilizuje i oporavi, da se pripremi politički put za Palestince i radi ka dugotrajnom miru bezbednosti i stabilnosti regiona kao celine", rekao je američki državni sekretar, ali nije naveo kakav bi bio njihov pojedinačni doprinos.

On je dodao da su Saudijci i drugi arapski lideri još uvek zainteresovani za normalizaciju odnosa s Izraelom, ali samo na osnovi održivog izraelsko-palestinskog političkog rešenja.

Entoni Blinken
foto: AP/Evelyn Hockstein

Tokom svoje četvrte posete Bliskom istoku za tri meseca Blinken će pokušati da ubedi premijera Izraela Benjamina Netanjahua da, između ostalog, započne ozbiljne pregovore o posleratnoj Gazi.

Američki državni serektar je dodao da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena takođe usredsređena na vraćanje preostalih američkih i izraelskih talaca u Gazi, prenele su agencije.

SAD podržavaju Izrael od početka rata protiv Hamasa, ali je Netanjahu izazvao gnev u Vašingtonu jer je do sada odbijao svaki detaljan javni plan o upravljanju Gazom kada se izraelska vojna ofanziva završi, kao i američku opciju stvaranja jedinstvene palestinske države, koja se sastoji iz Zapadne obale i Pojasa Gaze.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

03:00

Američki državni sekretar Blinken na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Lavrovom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track