DEČAK STAR 15 MESECI IMAO TEMPERATURU 40, LEKAR GA POSLAO KUĆI - DETE UMRLO POSLE DVA DANA! Sad se doktor ovako pravda na sudu!
Ilustracija, Foto: Dailymail

DEČAK STAR 15 MESECI IMAO TEMPERATURU 40, LEKAR GA POSLAO KUĆI - DETE UMRLO POSLE DVA DANA! Sad se doktor ovako pravda na sudu!

Planeta -

Lekar koji je usred noći otpustio dečaka koji je bio u veoma lošem stanju da bi dva dana kasnije umro, kroz suze je izjavio da je mislio da je to ispravno.

Oli Stopfort star 15 meseci poslat je kući nakon što je opservacija njegovog stanja pokazala da pati "samo" od virusne infekcije. Odluka je doneta uprkos tome što je Oli imao visoku temperaturu od 40,7 stepeni, ekstremni broj otkucaja srca od 202 i disanje od 60, kao i osip za koji je medicinska sestra mislila da je šarlah jer je imao teksturu šmirgle.

Mališan je kolima hitne pomoći dovezen u bolnicu u petak uveče 20. marta 2020. godine, u pratnji oca Karla Stopforta koji tvrdi da lekari nisu izvršili detaljnu proveru. Oli je poslat kući u 3 sata ujutro 21. marta, ali nije pokazao poboljšanje tokom vikenda pre nego što ga je izbezumljena majka Lora Stopfort našla mrtvog u sobi 23. marta u 12.15, kada je ušla da ga proveri.

Dr Kieran Mekarti, koji je bio odgovoran za otpuštanje Olija, rekao je da tada nisu znali da li dete ima kovid i da ga je bilo strah da ga ostavi duže u bolnici kako se ne bi zarazio.

beba
foto: Dailymail

"U neko drugo vreme verovatno bih ga zadržao duže i ne bih ga poslao kući u 3 sata ujutro, ali tada sam mislio da je to prava stvar."

U istrazi, održanoj pred porotom u Voringtonu, u Češiru, saznalo se da je Oli dobio dva zvanična pregleda u 17.45 i ponovo u 23.30 pre nego što je otpušten, a medicinske sestre su ga nadgledale. Dr Makarti je rekao: "Nisam shvatio da mu je potreban detaljniji pregled.

"Definitivno, nakon razmišljanja, trebalo je da uradim temeljniju procenu i trebalo je da ga pregledam. U to vreme mislim da nisam u potpunosti cenio dužinu vremena koje je prošlo."

Dr Makarti je rekao da je u to vreme bilo kadrovskih problema sa medicinskim sestrama.

"U ovom slučaju smo odstupili od naše uobičajene prakse zbog kovida. Pedijatrijska medicinska sestra Danijela Burgogin opisala je Olijev osip kao 'crven" u vreme njegovog otpuštanja i prisetila se da je pitala dr Makartija da li je siguran da želi da ga pošalje kući i da li hoće ponovo da ga pregleda zbog osipa. Rekla je da "nije očekivala da će osip potpuno nestati – ali bio je veoma crven." Medicinska sestra je rekla da ju je dr Makarti uverio da virusni osip može biti crveni kao što je izgledao.

Priznala je da se nije ispravno suočila sa unosom tečnosti, pri čemu je Oli trebalo da konzumira 5 ml tečnosti svakih pet minuta tokom jednog sata.

"Brzo sam pretpostavila. Bili smo izuzetno zauzeti. Morao sam da dam prioritet onome što je bilo najvažnije u to vreme, a za Olija je to bilo snižavanje temperature."

Medicinska sestra je izrazila saučešće Olijevim roditeljima i rekla: "Bila sam i uvek ću biti slomljena zbog gubitka vašeg dečaka i nadam se da će vam današnji dan doneti neke odgovore."

Treći član bolničkog osoblja koji danas svedoči u TUES-u, dr Meri Montgomeri, pedijatrijski intenzivista, rekla je da su analize krvi i davanje antibiotika mogli da utiču na dete. Rekla je da bi dodatna nega, lečenje i pregledi Olija dali drugačiji ishod.

beba
foto: Dailymail

"Volela bih da su ljudi rekli "izgleda da mu je sve bolje, ali mi ćemo ga držati na oku".

Međutim, doktor je priznao da bi, ako bi se koristio alat za otkrivanje sepse pri pregledu Olija, to bi verovatno zahtevalo i testiranje krvi i Oli bi dobio antibiotike.

"Mogu li reći da su mu dali antibiotike koji bi sprečili smrt? Ne mogu sa sigurnošću da kažem. Zaista bih volela da su antibiotici davani jer bi to nekako učinilo manje traumatičnim za sve koji su uključeni, jer onda pitanje ne bi bilo tu.“

Patolog je utvrdio da je Oli umro od infekcije strepokokom A - bakterije koja može da izazove sepsu - i rekao je da bi antibiotici spasli Ollijev život.

Istraga se nastavlja.

Kurir.rs/Daily mail

Bonus video:

04:03

BEBA KOJOJ JE OTKRIVENA SMA DOBIĆE LEK Direktorka RFZO za Kurir TV: Samo ova komisija može da stavi taj lek na listu besplatnih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja