ŠOK OTKRIĆE KINESKIH NAUČNIKA Zavirili su u "SRCE" planete, a ono što su pronašli ih je IZNENADILO, ovome se NISU NADALI
Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

NEVEROVATNO

ŠOK OTKRIĆE KINESKIH NAUČNIKA Zavirili su u "SRCE" planete, a ono što su pronašli ih je IZNENADILO, ovome se NISU NADALI

Planeta -

Naučnici u Kini su nedavno došli do otkrića o srcu naše planete - svakih 8,5 godina unutrašnje jezgro Zemlje oscilira oko svoje ose rotacije.

Ova promena je verovatno uzrokovana blagom neusklađenošću između unutrašnjeg jezgra i Zemljinog omotača, sloja ispod Zemljine kore, navodi se u novoj naučnoj studiji.

Počevši od oko 2896 kilometara ispod površine, Zemljino jezgro je podeljeno na uskovitlanu tečnu spoljnu granicu i uglavnom čvrsti unutrašnji sloj. Ovo područje je delimično odgovorno za mnoge geofizičke dinamike naše planete, od dužine svakog dana do Zemljinog magnetnog polja, koje pomaže u zaštiti čovečanstva od štetnih zraka koje emituje Sunce.

Za svoju najnoviju studiju, Ding i njegovi koautori su dodatno potvrdili ovaj ciklus merenjem malih pomeranja u dužini dana širom sveta, koje kontroliše periodično kretanje Zemljine ose rotacije, i upoređujući ih sa varijacijama u polarnom kretanju koje su prethodno identifikovane.

Njihovi podaci sugerišu da je ovo kolebanje verovatno uzrokovano nagibom od 0,17 stepeni između unutrašnjeg jezgra Zemlje i omotača, što je u suprotnosti sa tradicionalnom teorijom rotacije Zemlje koja „pretpostavlja da se osa rotacije unutrašnjeg jezgra Zemlje i osa rotacije omotača poklapaju", rekao je Ding za Lajv sajens.

Meksiko, Jukatan, Čikšulub, krater, asteroid, Zemlja, udar
foto: Printscreen YouTube/Noticieros Televisa

Ovaj nagib, sudeći po istraživanju, može značiti da bi severozapadna hemisfera unutrašnjeg jezgra mogla biti nešto gušća od ostatka ovog sloja, kao i da postoji razlika u gustini između unutrašnjeg i spoljašnjeg jezgra Zemlje.

U budućnosti, ovo otkriće bi moglo pomoći istraživačima da razumeju dinamiku između unutrašnjeg jezgra Zemlje i procesa koji utiču na čovečanstvo, od zemljotresa do promena u magnetnom polju.

Ovaj novootkriveni nagib u unutrašnjem jezgru bi na kraju mogao dovesti do promene oblika i kretanja tečnog jezgra, što bi dovelo do potencijalnog pomeranja Zemljinog magnetnog polja, prema studiji objavljenoj u časopisu Nejčr Komunikejšns.

Da bi bolje razumeli unutrašnje funkcionisanje ovog jezgra, geofizički istraživači, predvođeni Hao Dingom sa Univerziteta Vuhan, analizirali su 2019. godine kretanje Zemljine ose rotacije u odnosu na njenu koru, poznato kao polarna rotacija. Pronašli su neznatno odstupanje u polarnom kretanju koje se dešava svakih 8,5 godina, što ukazuje na potencijalno prisustvo "unutrašnjeg kolebanja jezgra".

(Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:33

POSTOJI MILIJARDU PLANETA IDENTIČNIH KAO ZEMLJA, NISMO SAMI U SVEMIRU! Šokantne tvrdnje eksperata o postojanju vanzemaljaca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track