BIVŠI POLJSKI MINISTAR ZAPOČEO ŠTRAJK GLAĐU Poslao DRAMATIČNO SAOPŠTENJE, pa otkrio ZAŠTO se odlučio na ovaj korak
Foto: Printscreen Youtube

haos

BIVŠI POLJSKI MINISTAR ZAPOČEO ŠTRAJK GLAĐU Poslao DRAMATIČNO SAOPŠTENJE, pa otkrio ZAŠTO se odlučio na ovaj korak

Planeta -

Bivši poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski, koji je u utorak priveden i pritvoren nakon osude za zloupotrebu položaja u prethodnoj funkciji, otpočeo je štrajk glađu, naveo je u saopštenju u sredu.

"Smatram da to što sam osuđen predstavlja akt političke osvete. Kao politički zatvorenik, otpočeo sam štrajk glađu od prvog dana zatvora", rekao je Kaminski u izjavi koju je pročitao njegov bivši zamenik Blažej Pobozi na konferenciji za novinare ispred kabineta premijera.

Policija je ušla u predsedničku palatu Poljske u utorak kako bi privela dvojicu njihovih bivših šefova, izvršivši naređenje da bivšeg ministra unutrašnjih poslova i njegovog zamenika odvedu u zatvor i kako bi sprečili eskalaciju sukoba između šefa države i nove vlade.

Nakon što je osvojio vlast u oktobru, premijer Donald Tusk, obećao je da će poništiti političke odluke svojih prethodnika, nacionalističke partije Pravo i pravda (PiS), koja se suočila sa optužbama za podmetanje demokratije tokom svoje osmogodišnje vladavine.

Pritvaranje dvojice poslanika Kaminskog i njegovog bivšeg zamenika Macieja Vasika, predstavljalo je poslednju odluku u nizu koja će verovatno biti jedna od mnogih tokom perioda kohabitacije u kojem su vlada i predsednik iz različitih političkih tabora.

Stotine demonstranata okupilo se u utorak ispred predsedničke palate po nalogu stranke PiS, čiji su članovi Kaminski i Vasik, i ispred policijske stanice u kojoj su zadržani.

(Kurir.rs/Rojters/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:36

PROTESTI U NEMAČKOJ MOGU DIREKTNO DA UTIČU NA SRBIJU? Sagovornici jutarnjeg programa bez dileme: Nadamo se da će naći rešenje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track