AMERIKANCI I BRITANCI KRENULI U NAPAD! Vazdušni udari po položajima Huta u Jemenu
Foto: Shutterstock

AMERIKANCI I BRITANCI KRENULI U NAPAD! Vazdušni udari po položajima Huta u Jemenu

Planeta -

Američke i britanske snage započele su vazdušne napade na položaje Huta u Jemenu, saopštili su američki zvaničnici, piše Bi-Bi-Si.

Obe zemlje su upozorile da će uslediti napadi ako se nastave raketni udari na brodove u Crvenom moru.

Ovo predstavlja prvi značajan odgovor nakon što su Bajdenova administracija i saveznici upozorili da će militantna grupa koju podržava Iran snositi posledice zbog napada bespilotnim letelicama i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru.

02:18

AMERIKANCI I BRITANCI KRENULI U NAPAD! Vazdušni udari po položajima Huta u Jemenu

Huti su večeras upozorili da "nijedan napad na njih neće proći bez odgovora".

Podsećamo, ranije danas je novinar "Tajmsa" Stiven Svinford najavio da će SAD i Velika Britanija napasti položaje pokreta Ansar Alah (Huti).

Prema njegovim rečima, premijer Velike Britanije Riši Sunak obavestio je članove britanskog kabineta o "vojnoj intervenciji večeras".

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u pojasu Gaze, Huti su rekli da će izvršiti napade na izraelsku teritoriju i da neće dozvoliti brodovima povezanim sa Izraelom da prođu kroz vode Crvenog mora i moreuza Bab al-Mandeb.

Huti su od sredine novembra napali više od 20 brodova i civilnih plovila u Crvenom moru, prema procenama Centralne komande SAD.

Kao odgovor, američke vlasti, zajedno sa saveznicima, pokrenule su operaciju "Prosperity Guardian" kako bi osigurale slobodu plovidbe i zaštitu brodova.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track