EVROPOSLANICI PROTIV ORBANA: Pokrenuta peticija u Strazburu, traži se veto za glasanje na nivou EU
Mnogima trn u oku: Viktor Orban, Foto: AP Virginia Mayo

EVROPOSLANICI PROTIV ORBANA: Pokrenuta peticija u Strazburu, traži se veto za glasanje na nivou EU

Planeta -

Oko 120 poslanika u Evropskom parlamentu u Strazburu potpisalo je peticiju da se Viktoru Orbanu, premijeru Mađarske, uskrati prvo veta za glasanje na nivou EU!

Finski evroposlanik Petri Sarvamaa pokrenuo je peticiju jer želi da se aktivira član sedam Osnivačkog akta EU, koji omogućava suspenziju jednog od članova usled upornog kršenja jedne od temeljnih vrednosti za koje se EU zalaže, kao što su ljudska prava, demokratija, jednakost i vladavina prava.

Da bi do suspenzije došlo, potrebna je saglasnost trećine članova Evropske komisije, kao i dvotrećinska većina u parlamentu koji ima 705 članova, prenela je Al Džazira. Kvalifikovana većina može da suspenduje prava člana uključujući i glasanje u Evropskom savetu.

Petri Sarvamaa navodi da je EU postala talac Viktora Orbana o pitanju slanja pomoći Ukrajini i da je suspenzija njegovog prava glasa u Briselu jedini način da se osigura funkcionisanje procesa donošenja odluka.

Kurir.rs/N. N.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track