UKRAJINA OPTUŽILA RUSIJU DA KORISTI ZABRANJENO ORUŽJE: Ispaljuju eksploziv koji sadrži HEMIJSKE OTROVE pre juriša na naše rovove
Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

oglasio se glavni štab

UKRAJINA OPTUŽILA RUSIJU DA KORISTI ZABRANJENO ORUŽJE: Ispaljuju eksploziv koji sadrži HEMIJSKE OTROVE pre juriša na naše rovove

Planeta -

Ukrajina je optužila Rusiju da u napadima na ukrajinske rovove koristi eksploziv koji sadrži zabranjene hemijske materije!

Glavni štab ukrajinske vojske tvrdi da je od početka sukoba, koji je počeo pre nepune dve godine, zabeleženo 626 slučajeva ruskog korišćenja suzavca.

- Od početka januara 2024. godine zabeležen je 51 slučaj s trendom porasta do 10 napada dnevno - navodi glavni štab.

Eksplozivi koji sadrže nadražujući gas s hemijskom materijom CS, poznatiji kao suzavac, navodno su ispaljeni iz dronova ili artiljerijskom paljbom.

Taj gas uobičajeno koriste policijske snage, ali je njegova upotreba u ratu zabranjena po Konvenciji o hemijskom oružju UN, koju je između ostalih potpisala i Rusija.

Ukrajinske tvrdnje nije moguće nezavisno proveriti.

Kraljevski institut za odbrambene i bezbednosne studije (RUSI) pisao je u junu 2023. godine o mogućoj ruskoj upotrebi nadražujućih gasova na temelju izveštaja ruske državne televizije.

Budući da su ukrajinski vojnici imali zaštitnu opremu protiv nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja, suzavac nije mogao da im mnogo našteti, analizirao je institut.

Međutim, nošenje gas maski predstavlja smetnju u borbi.

Ukrajina je inače definitivno prestala da dobija vojnu pomoć od SAD! Koordinator Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Кirbi, podsetimo, navodi da se to dogodilo zbog iscrpljenosti budžetskih sredstava za programe vojne pomoći.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

02:50

PRIŠTINI ISPORUČUJU ORUŽJE KOJIM SNABEDEVAJU I UKRAJINU! Drecun naveo spisak RAZRARAJUĆE ARTILJERIJE koje stiže od SAD i Turske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track