DODATNI ZAVOR ZA DOBITNICU NOBELOVE NAGRADE Revolucionarni sud u Iranu osudio Narges Mohamadi
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

osuđena

DODATNI ZAVOR ZA DOBITNICU NOBELOVE NAGRADE Revolucionarni sud u Iranu osudio Narges Mohamadi

Planeta -

Revolucionarni sud u Iranu osudio je Narges Mohamadi, dobitnicu Nobelove nagrade, i aktivistu za ljudska prava na dodatnih 15 meseci zatvorske kazne.

BBC navodi da je Mohamadi u zatvoru već 12 godina služeći višestruke kazne.

Ona je optužena za širenje propagande protiv Islamske republike. Do sada je bila uhapšena 13 puta i osuđena na ukupno 31 godinu zatvora.Uprkos tome ona je nastavljala svoju borbu.

U presudi se navodi da će gospođi Mohamadi nakon odsluženja kazne biti zabranjeno da putuje u inostranstvo na dve godine i da će joj biti zabranjeno članstvo u političkim i društvenim grupama.

Nobelovu nagradu 2023. godine dobija za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu, a nagradu prima njeno dete i tom prilikom čita govor koji je prokrijumčaren iz zavora.U njemu Narges osuđuje iransku "tiransku" vladu.

"Pišem ovaj govor iza hladnih, visokih zidina zatvora. Ljudi u Iranu, svojom istrajnošću, će nadjačati represiju i autoritarnost."

U govoru se osvrnula i na mladu devojku Mahsu Amini koja je tragično ubijena jer nije nosila hidžab na "pravilan način" i dodala da su "mladi u Iranu preobrazili ulice i javne prostore u mesto širokog građanskog otpora."

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track