PROFESORE, KO TO POSTAVLJA PRAVILA?! Kineski premijer Klausu Švabu: Ako su to određene države, onda moramo OVAKO!
Foto: EPA Gian Ehrenzeller, AP Markus Schreiber

KINA JASNO PORUČUJE

PROFESORE, KO TO POSTAVLJA PRAVILA?! Kineski premijer Klausu Švabu: Ako su to određene države, onda moramo OVAKO!

Planeta -

Glavna poruka poslata prvog dana rada Svetskog ekonomskog foruma u Davosu jeste ponovna izgradnja poverenja u budućnost i sposobnost da se prevaziđu svi svetski izazovi. Iako je akcenat stavljen na rat u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku i ostali potencijalni konflikti takođe su u samom fokusu foruma.

U Davos je stigao i predsednik Aleksandar Vučić koji će, između ostalog, učestvovati na sesiji Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana.

Aleksandar Vučić, Davos
foto: Printscreen/Video Plus

Posebno je bilo obraćanje kineskog premijera Li Ćijanga, koji se složio da u svetu moraju postojati pravila koja se moraju poštovati, ali je dodao, obrađajući se Klausu Švabu da je jako bitino ko postavlja pravila:

- Profesore Švab, pomenuli ste pravila. Pa ko će postavavljati ta pravila? Koja su pravila? Ako ih postavljaju određene zemlje ili nekoliko njih onda moramo da stavimo navodnike ne multilateralizam, jer će on biti unilateralizam po prirodi.

00:31

KINESKI PREMIJER OTVORENO PROUČIO KLAUSU ŠVABU: PROFESORE, KO TO POSTAVLJA PRAVILA?! Ako je to određene države, onda moramo OVAKO!

O samitu u Davosu govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Srba O. Filipović, politički analitičar i dr Luka Kastratović, general u penziji.

- Sam naslov obnavljanje poverenja govori o činjenici da je poverenje jako poljuljano i da se svet nalazi na ivici velike katastrofe. Još 2016. godine nemački privrednici su rekli, kada je njihov bruto proizvod bio najveći u istoriji da prognoziraju crne dane nemačke privrede, upravo iz razloga smanjenog poverenja drugih država u Nemačku - rekao je Kastratović i dodao:

Luka Kastratović
foto: Kurir televizija

- Ovaj rat između Amerike i Rusije odvija se po planu borbe zapada protiv istoka. Suština je da je rat preko Ukrajine pretposlednji plan američkog establišmenta za osvajanje primata na istoku, a sa ciljem profita. Njima je cilj rušenje ruske privrede i vojske, kao i osvajanje Sibira kao ekonomskog potencjala za profit. Preko Rusije zadnja stepenica je Kina. Videli smo da nema uspeha na ukrajinskom ratištu.

Filipović je ocenio da danas u svetu nema pravila:

- Danas niko ne postavlja pravila. Ludilo postavlja pravila. Ne bih rekao da je svet na ivici katastrofe. To je preuveličano u medijima kako bi se podigao rejting. Postoje ozbiljna neslaganja među velikim svetskim igračima. U toku je novo pozicioniranje velikih svetskih sila, pre svega tu mislim na SAD i Kinu. To su dva ključna faktora, iako su SAD daleko ispred u svakom pogledu, ali i Kina je veliki svetski igrač koja nikako nije za potcenjivanje pogotovo u istočnom delu planete.

Srboljub Filipović
foto: Kurir televizija

Ocenio je ulogu Rusije kao negatvnu:

- Za mesec dana biće već dve godine od početka ruske agresije na samostalnu, nezavisnu Ukrajinu. Ničim izazvani izvršili su agresiju na ukrajinsku državu, okupirali delove te države i onda traže da se postave neki novi odnosi i nova pravila u svetu, zasnovana na goloj sili. To je najbrutalniji rat na planeti od drugog svetskog rata. Težeg rata od toga nije bilo. Meni je zaista teško da kada gledam slike iz Ukrajine gde vidimo da se svakodnevno uništava budućnost Ukrajine i da ogroman broj ljudi strada i Rusa i Ukrajinaca zbog sulude namere jednog režima da obnovi Sovjetski savez.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

01:11

Davos, Vucic, dobro smo postavili nasu poziciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track