"OČI IM POBELELE, SVI SU UGINULI U 8 DANA": Kinezi testirali NOVI VIRUS na miševima čiji su geni mutirani da OPONAŠAJU LJUDSKE
Foto: Zhang Yuwei / Avalon / Profimedia

OBJAVLJENA NAUČNA STUDIJA IZ PEKINGA

"OČI IM POBELELE, SVI SU UGINULI U 8 DANA": Kinezi testirali NOVI VIRUS na miševima čiji su geni mutirani da OPONAŠAJU LJUDSKE

Planeta -

Kineski naučnici eksperimentisali su s mutiranim sojem koronavirusa koji se ispostavio kao 100 odsto smrtonosan kod "humanizovanih" miševa i to uprkos zabrinutosti da bi takvo istraživanje moglo da izazove još jednu pandemiju.

Načnici u Pekingu, za koje se navodi da su povezani sa kineskom vojskom, klonirali su virus sličan koronavirusu i upotrebili ga kako bi zarazili miševe.

Virus GX_P2V je napao mozgove miševa koji su projektovani tako da odražavaju sličan genetski sastav kao kod ljudi, pa se tako procenjuje kako bi virus mogao da reaguje ako se njime zaraze ljudi, objavljeno je prošle nedelje u studiji iz Pekinga.

- Ovo naglašava rizik od prenošenja GX_P2V na ljude i pruža jedinstveni model za razumevanje patogenih mehanizama virusa povezanih sa SARS-CoV-2 - napisali su autori studije.

Smrtonosni virus je mutirana verzija GX/2017, slična koronavirusu otkrivenom u malezijskim pangolinima 2017. godine, tri godine pre pandemije.

Svi miševi koji su bili zaraženi virusom umrli su u periodu od samo osam dana, a istraživači ističu da je to iznenađujuće brza smrtnost.

Virus GX_P2V je zarazio pluća, kosti, oči, dušnik i mozak miševa i na kraju uzrokovao njihovu smrt.

Kina, kovid 19
foto: Zhang Yuwei / Avalon / Profimedia

U danima pre smrti, miševi su brzo izgubili na težini, držali su se pogrbljeno i kretali se tromo.

Njujork post piše da je možda najstrašnije od svega bilo to što su im, dan pre smrti, oči potpuno pobelele.

Ovo je prva studija te vrste koja je izvestila o stoodstotnoj stopi smrtnosti kod miševa zaraženih virusom povezanim s koronom i daleko nadmašuje rezultate drugih studija.

Ali, rezultati ove studije ne pokazuju jasno kako bi to uticalo na ljudska bića.

Fransoa Balu, stručnjak za epidemiologiju na Institutu za genetiku Univerziteta u Londonu, kritikovao je ovo istraživanje i nazvao ga naučno potpuno besmislenim.

- Ne vidim ništa što bi moglo da se nauči iz prisilnog zaražavanja neobične vrste humanizovanih miševa nasumičnim virusom. S druge strane, zna se da takve stvari mogu da pođu po zlu - napisao je Balu na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Miševi
foto: Printscreen

On je dodao da se u studiji "ne navodi nivo biološke bezbednosti kao ni mere opreza koje se koriste u istraživanju.

- Nepostojanje ovih informacija povećava mogućnost da je deo ili celo ovo istraživanje, poput onoga u Vuhanu 2016.-2019., koje je verovatno i uzrokovalo pandemiju KOVID-19, nepromišljeno sprovedeno bez minimalne biološke bezbednosti i praksi bitnih za istraživanje potencijalnih uzročnika pandemije - zaključuje Balu.

Ričard Ebrajt, profesor hemije i hemijske biologije na američkom Univerzitetu Ratgers, podržao je Baluovu zabrinutost jednostavnom porukom.

- Slažem se - napisao je Elbrajt.

Doktor Genadij Glinski, penzionisani profesor medicine na Stenfordu, naveo je da "ovo ludilo mora biti zaustavljeno pre nego što bude prekasno‘.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: N. V.)

Bonus video:

04:15

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja