OVO JE GLAVNI CILJ UKRAJINE U 2024. GODINI! Iz Kijeva pozivaju Zapad da se STRPI: "Neprijatelj je MOĆAN, treba nam vremena"
Foto: Shutterstock

OVO JE GLAVNI CILJ UKRAJINE U 2024. GODINI! Iz Kijeva pozivaju Zapad da se STRPI: "Neprijatelj je MOĆAN, treba nam vremena"

Planeta -

Ukrajina se nada da će "skinuti Rusiju sa neba" 2024. godine, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, navodeći prioritete Kijeva za treću godinu rata.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u sredu, Kuleba je pozvao na strpljenje među ključnim zapadnim partnerima Ukrajine i insistirao da bi uz pravu podršku Ukrajina mogla da pobedi.

- U 2024. godini, naravno, prioritet je skinuti Rusiju sa neba. Jer onaj ko kontroliše nebo će definisati kada i kako će se rat završiti - rekao je on.

Kijev je dugo pozivao Zapad da isporuči napredne borbene avione za podršku trupama ukopanim na jugu i istoku zemlje.

Rat je upao u ćorsokak tokom prošle godine, pošto dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva nije uspela da probije rusku odbranu prošle godine.

- Mi se borimo protiv moćnog neprijatelja, veoma velikog neprijatelja koji ne spava. Za to je potrebno vreme - rekao je Kuleba.

- Pobedili smo ih na kopnu 2022. Pobedili smo ih na moru 2023. i potpuno smo fokusirani na to da ih pobedimo u vazduhu 2024. godine - rekao je on tokom panel diskusije na forumu u Švajcarskoj.

Njegovi komentari odražavaju opaske predsednika Volodimira Zelenskog, koji je u utorak rekao da Ukrajina "mora da stekne nadmoć u vazduhu" kako bi omogućila "napredak na terenu".

Razne zemlje NATO trenutno obučavaju ukrajinske pilote na borbenim avionima američke proizvodnje F-16.

Danska je ranije ovog meseca saopštila da će prebaciti 19 F-16 u drugom kvartalu ove godine.

Vašington se ranije opirao da dozvoli transfer aviona iz straha kako Moskva ne bi smatrala Ameriku direktnom zaraćenom stranom u ratu u Ukrajini.

(Kurir.rs/Kyiv Post/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:50

UKRAJINCI IZ NAPADA PRELAZE U ODBRANU! Vojni eksperti: Zahtevaju mobilizaciju ljudi od 17 do 70 godina, pozivaju i DEVOJKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track