U PRAVOSLAVNOM HRAMU NAĐENA IKONA STALJINA! Aktivistkinja učinila NEZAMISLIVO, usledio je PAKAO - OGROMNI PROTESTI NA ULICAMA
Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia, Printscreen/Twittter

KURIR TV

U PRAVOSLAVNOM HRAMU NAĐENA IKONA STALJINA! Aktivistkinja učinila NEZAMISLIVO, usledio je PAKAO - OGROMNI PROTESTI NA ULICAMA

Planeta -

U jednom pravoslavnom hramu u Tbilisiju pojavila se ikona na kojoj se nalazi komunistički diktator JosIf Staljin.

Na široj ilustraciji, na kojoj je predstavljena scena iz života ruske svetiteljke Matrone Moskovske, vizionarke i isceliteljke iz 20. veka, vidi se kako ona blagosilja nikog drugog no Staljina.

Nakon što je objavljen snimak, aktivistkinja iz Tbilisija Nata Peradže, ušla je u crkvu i plavom farbom isprskala ikonu. Njen gest razbeseno je pripadnike pro-ruske grupe Alt-Info koji su se okupili ispred njene zgrade, pokušavajući da uđu u stan u kom živi.

Pokušaj upada sprečili su gruzijski policijaci, koji se i dalje nalaze na toj lokaciji kako bi zaštitili aktivistkinju.

Ikona sa Staljinom izazvala je proteste u Gruziji, a postavlja se pitanje kako se komunistički diktator našao na ikoni u hramu.

Miloš Stojković, teolog, i Nebojša Damnjanović, istoričar, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su pokušali to da odgonetnu.

- Prosto je besmisleno da jedan takav čovek koji nije ništa posebno doprineo crkvi, jeste u nekom periodu istorije možda rehabilitovao sveštenstvo, ali je takođe kroz svoju misiju za vreme svoga života i radio puno toga što nema nikakve veze niti sa životom jednog hrišćanina, niti sa životom pravoslavnog vernika. Tako da ni sa čim po mom skromnom mišljenju nije zaslužio da se nađe na bilo kojoj ikoni. Drugo, teološko pravilo kaže da lik nekog čoveka može da se nađe u okviru hrama jedino ukoliko je taj čovek sagradio taj hram - rekao je teolog i dodao:

09:29

VELIKI PROTESTI U GRUZIJI: U pravoslavnom hramu nađena IKONA STALJINA! Aktivistkinja učinila NEZAMISLIVO, USLEDIO JE PAKAO

- Što se tiče matrone svetiteljke, dakle to je više jedna legenda, bar ne postoje dokazi o tome da se taj događaj desio. Tako da je prosto po mom mišljenju ovaj lik u stvari proizvod nastojanja jedne komunističke populacije, koja i dalje postoji, da se na neki način idealizuje lik Staljina. Ali opet ponavljam, to nema nikakvog niti utemeljenja, niti smisla sa teološke strane. Taj čovek ničim nije zaslužio da se nađe, a ni po svom životu.

Voditeljka Olja Lazarević je potom napomenula da je JosIf Staljin bio je pored svega ostalog, ateista.

- Znate o čemu se radi, to je vrlo vidljivo, kad se malo bliže priđe, kad se to analizira. Postoje u raznim zemljama, pa i u Rusiji, u Gruziji, jake struje ultranacionalisti. Ima toga i kod nas, čovek donekle može da razume, to postoji. I sada kao svi ultraši, oni koji preteruju, njima je nacija božanstvo. Ovi koji prave neku vrstu Staljinovih ikona, njihovo polazište nije ni vera ni crkva. Njihovo polazište je nacija. Staljin je bio čudovište, rušio je crkve i hramove. Ja sam vrlo skeptičan oko brojeva, ali stavljaju mu na dušu oko 100.00 sveštenih lica koji su bili ubijeni kada je njegova vlast bila na vrhuncu. Staljin je takođe bio nesvršeni đak bogoslovije. On je pošao tim putem - rekao je istoričar.

Nebojša Damnjanović
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:58

OPENHAJMER JE PROUČAVAO UTICAJ BOGINJE ŠIVE! Mlakar: Atomsku bombu napravili su fizičari jevrejskog porekla, A STALJIN JE ZNAO SVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track