UKRAJINSKI "FRANKENŠTAJN" PRVI PUT U AKCIJI! "Šahidi" leteli ka njima, uspešno ih PRESRELI - "Sklepani" PVO će TEK POKAZATI ZUBE
Foto: Youtube/Armies Power/AiirSource Military/Animation Town

UKRAJINSKI "FRANKENŠTAJN" PRVI PUT U AKCIJI! "Šahidi" leteli ka njima, uspešno ih PRESRELI - "Sklepani" PVO će TEK POKAZATI ZUBE

Planeta -

Ukrajinska vojska saopštila je da je prvi put uspešno upotrebila sistem protivvazdušne odbrane FrankenSAM (Frankenštajn PVO) tokom napada koji je Rusija pokrenula u sredu uveče.

Ukrajinski ministar strateške industrije Aleksandar Kamišin rekao je novinarima u Davosu u Švajcarskoj da je odbrambeni sistem oborio ruski dron Šahed na udaljenosti od približno osam kilometara.

Nije precizirano gde je tačno dron presretnut, ali Kamišinovo saopštenje je usledilo nakon što su ukrajinske vazduhoplovne snage objavile na Fejsbuku u sredu ujutru da je njihova jedinica preko noći oborila 19 od 20 dronova iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala ka jugu Ukrajine.

Ovo je prvi put da je Kijev saopštio o uspešnoj upotrebi svojih sistema FrankenSAM, koji kombinuju ukrajinsku opremu iz sovjetskog doba sa projektilima zapadnih zemalja. Prema Kamišinu, Ukrajina je rasporedila svih pet svojih hibridnih sistema na bojnom polju kako bi se koristili protiv Rusije.

PVO, sistem Patriot, Patriot, antiraketni sistem Patriot
foto: EPA / Atef Safadi

Sistemi FrankenSAM su stvoreni modifikacijom raketnih bacača ili radara iz sovjetskog doba koji su već bili dostupni Kijevu.

Jedna kombinacija uključuje podešavanje sovjetskog lansera Buk za ispaljivanje američke rakete RIM-7 Si Sperou. Drugi uključuje kombinovanje radara iz sovjetske ere sa američkim raketama Sajdvajnder.

Američki zvaničnici rekli su Njujork tajmsu u oktobru da su oba sistema prošla nekoliko meseci testiranja u američkim vojnim bazama i da će biti isporučeni Ukrajini tokom ove jeseni. Testiranje trećeg sistema FrankenSAM, koji kombinuje raketu Patriot i lansirnu rampu američke proizvodnje sa starijim radarskim sistemom ukrajinske proizvodnje je još u toku.

Program FrankenSAM bio je ideja Ukrajinaca, nakon čega su američki inženjeri konstruisali improvizovane sisteme. Visoki zvaničnik iz sistema odbrane, Lora Kuper, izjavila je da FrankenSAM "doprinosi popunjavanju kritičnih praznina u ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani, što je najvažniji izazov sa kojim se Ukrajina danas suočava".

Sistemi omogućavaju i SAD i Ukrajini da koriste oružje koje već imaju na raspolaganju, dok je Kongres zapao u ćorsokak po pitanju slanja novih paketa vojne pomoći Kijevu.

To je takođe korak ka izgradnji sopstvene vojno-industrijske baze Ukrajine. Kamišin je rekao novinarima prošlog meseca da bi razvoj potpuno novog domaćeg PVO sistema za Ukrajinu mogao da potraje skoro pet godina, ali da su hibridni sistemi "brza rešenja".

Metju Miler, portparol američkog Stejt departmenta, rekao je ranije ovog meseca da Vašington ne planira da podrži ukrajinsku vojsku na isti način na koji su SAD već pomogle Kijevu da izgradi sopstvenu vojnu proizvodnju. On je dodao da je američka politika da nastavi da podržava Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

(Kurir.rs/Jutarnji list/Newsweek/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja