OVO BOLI! ZELENSKI JE DOBIO OZBILJAN UDARAC U DAVOSU Željeni sastanak sa OVOM zemljom nije realizovan - stali su na stranu RUSIJE
Foto: zelenski AP Evan Vucci

OVO BOLI! ZELENSKI JE DOBIO OZBILJAN UDARAC U DAVOSU Željeni sastanak sa OVOM zemljom nije realizovan - stali su na stranu RUSIJE

Planeta -

Ukrajinski čelnici nisu skrivali da ove nedelje žele da se sastanu sa kineskim zvaničnicima u Švajcarskoj, ali predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otišao je kući bez željenog susreta, što predstavlja novi udarac Kijevu.

Kineska delegacija u Švajcarskoj imala je dovoljno prilika za susret sa svojim ukrajinskim kolegama, bilo u Bernu ili na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu. Bilo kakav sastanak zadovoljio bi dugogodišnju nadu Kijeva da se održe neposredni razgovori s visokim zvaničnicima iz Pekinga.

Pre multinacionalnog mirovnog samita u švajcarskim Alpima, šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak kazao je kako je nužno da se Kina pridruži mirovnim pregovorima i nagovestio da će Zelenski imati priliku da razgovara sa kineskim premijerom Lijem Ćangom.

Kina igra važnu ulogu za opremljenost ruske vojske

U konačnici, Ukrajina nije postigla napredak u pridobijanju Kine da se posveti pregovorima, a Zelenski i Li nisu uspeli da razgovaraju. To je najnoviji znak da Kina nema nameru da gura kraj sveobuhvatnog rata ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.

Kina plus, Si Đinping
foto: Kineska medijska grupa

Kina je umesto toga stala na stranu Rusije, potpomažući ruske snage materijalima koji su održali ratne napore Moskve uprkos pritisku Zapada i sankcijama. Ukrajina i njene pristalice tvrde da bi prekid te veze dodatno poremetio planove Kremlja.

Odluka Kine da se ne sastane s Ukrajincima čini se namernom, a ne posledicom pretrpanog rasporeda. Jedan visoki američki zvaničnik potvrdio je da je Peking odbio zahtev Kijeva za sastankom. Drugi američki zvaničnik izjavio je da je Kina odbila bilo kakve razgovore nakon što ju je Rusija pozvala da obustavi planirane diplomatske susrete s Ukrajinom.

Kina i Ukrajina održavaju diplomatske veze

Ukrajinski zvaničnik rekao je kako sastanak s kineskim zvaničnicima zapravo uopšte nije bio u rasporedu i da ga Kijev nikada nije zatražio. Kineski zvaničnici nisu se oglasili o tome zašto sastanak nije održan.

Kina i Ukrajina održavale su diplomatske veze čak i nakon ruske invazije punog opsega. Zelenski i kineski čelnik Si Đinping razgovarali su telefonom prošlog aprila, a izaslanik Kine otputovao je u Kijev sledećeg meseca.

Zelenski i Li, blizak Sijev poverenik, bili su u Davosu kako bi se sastali sa stranim kolegama i obratili publici foruma. Isporučili su vrlo različite poruke: Li je predstavio Kinu kao sigurno mesto za ulaganje usprkos njenim ekonomskim problemima – dodajući usput i nekoliko zamerki Sjedinjenim Državama – dok je Zelenski napao Putina i okupio saveznike koji podržavaju Ukrajinu.

Sukobljene strane u pat-poziciji

"Svako ko misli da se radi samo o nama, samo o Ukrajini, temeljno se vara", rekao je Zelenski u utorak na glavnoj pozornici WEF-a. Zelenski se sastao s ključnim partnerima, poput američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i državnog sekretara Entonija Blinkena, kao i s predsednicom evropske komisije Ursulom Fon der Lajen.

Sastanci su se dogodili u ključnom trenutku za Zelenskog i njegovu zemlju. Dve sukobljene strane su u pat-poziciji, zarobljene u iscrpljujućem artiljerijskom bombardovanju. Istovremeno, američki Kongres se bori da odobri 61 milijardu dolara vojne pomoći za Ukrajinu dok republikanci sve više uzmiču od održavanja rata kome se ne nazire kraj.

Vladimir Zelenski, Volodimir Zelenski
foto: Facebook/Володимир Зеленський

Republikanci su skloniji usmeravanju resursa na osiguranje južne granice s Meksikom dok migranti pristižu u velikom broju, iako predsednik Džo Bajden poziva zakonodavce u Belu kuću kako bi se postigao dogovor.

Zelenski dočekan poput rok zvezde

Uprkos pritisku zapadnih sankcija, ruska obrambeno-proizvodna operacija još uvek funkcioniše, omogućujući Putinovim snagama da nastave sa borbom uprkos stotinama hiljada poginulih ili povređenihvojnika.

Učesnici foruma dočekali su Zelenskog poput rok zvezde. Velika gomila okupila se ispred sobe za sastanke samo kako bi ugledala Zelenskog kako ide na svoju sledeću sesiju. Ignorisao je pitanja novinara, uključujući i ono o odnosu Ukrajine i Kine, udaljivši se kao da ih nije čuo.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track