UKLJUČILE SE ARAPSKE DRŽAVE: Rade na inicijativi za osiguranje prekida vatre i oslobađanje talaca u Gazi
Foto: AP/Fatima Shbair

UKLJUČILE SE ARAPSKE DRŽAVE: Rade na inicijativi za osiguranje prekida vatre i oslobađanje talaca u Gazi

Planeta -

Arapske države rade na inicijativi za osiguranje prekida vatre i oslobađanja talaca u Gazi, kao deo šireg plana koji bi Izraelu mogao ponuditi normalizaciju odnosa ako pristane na „nepovratne“ korake prema stvaranju palestinske države.

Visoki arapski zvaničnik rekao je da se nadaju da će u roku od nekoliko sedmica predstaviti plan, koji bi mogao uključivati i formalizovanje veza Saudijske Arabije i Izraela, a osnovni cilj je da se spreči izbijanje šireg sukoba na Bliskom istoku, prenosi Klix.

Arapski zvaničnici razgovarali su o planu sa američkom i evropskom vladama, jer on uključuje pristanak zapadnih zemalja da zvanično priznaju palestinsku državu i podršku da Palestina dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Inicijativa dolazi u trenutku kada se Izrael suočava s rastućim međunarodnim pritiskom da prekine ofanzivu na opkoljenu Gazu, dok SAD pojačavaju diplomatske napore da spreče širi požar i zalažu se za dugoročnije rešenje dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u sredu rekao da je na Izraelu da „zgrabi priliku za koju verujemo da postoji“, dodavši da je sadašnja kriza „prekretnica“ za Bliski istok, koja zahteva teške odluke.

Kurir.rs/Fajnenšel tajms

Bonus video:

01:42

AMERIKA RATUJE NA RAČUN IZRAELA, KAO ŠTO JE RADILA SA UKRAJINOM Branković bez dileme: Arapske zemlje nisu nasele na provokaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track