RUSI UŠLI U AVDIJIVKU: Odbrana probijena na jugu opkoljenog grada, kopaju se položaji, počinje odsudna bitka za UKRAJINSKU TVRĐAVU
Foto: Screenshot, Not supplied / WillWest News / Profimedia

novi detalji

RUSI UŠLI U AVDIJIVKU: Odbrana probijena na jugu opkoljenog grada, kopaju se položaji, počinje odsudna bitka za UKRAJINSKU TVRĐAVU

Planeta -

Ruske trupe uspele su prema nezvaničnim informacijama da probiju ukrajinsku odbranu i prodru u opkoljenu Avdijivku!

Pojedini ukrajinski kanali na Telegramu upozoravaju da se situacija u strateški ključnom gradu u Donjeckoj oblasti u prethodna 24 sata značajno pogoršala za Kijev.

Kanal DeepState navodi da je situacija na jugu grada izmakla kontroli i da su se ruske jurišne grupe probile duž Soborne ulice u sam grad.

- Ruska vojska je još tamo i pokušava da učvrsti svoje položaje - navodi kanal.

DeepState upozorava da je Oružanim snagama Ukrajine hitno potrebna podrška dok se Rusi ne ukopaju i poboljšaju logistiku.

- Više nema nade za donošenje ispravnih odluka i eliminisanje svih militantnih grupa koje su ušle u Avdijivku - navodi kanal.

Ukrajinski novinar Jurij Butusov navodi da je je prema njegovim informacijama ruska vojska uspela da dođe do prvih kuća na periferiji grada.

Ukrajina, Avdijivka
foto: Screenshot

- Nekoliko grupa Rusa ušlo je bez ikakvih napada velikih razmera samo zato što na tom mestu jednostavno nema dovoljno ljudi i tehničkih sredstava da kontrolišu prilaze - navodi Butusov.

Takav razvoj događaja prema njegovim rečima bio je predvidiv.

- Vrhovni glavnokomandujući (Volodimir) Zelenski je došao i obećao da će rešiti probleme i obezbediti pojačanje na sastanku sa vojnicima, međutim, čak ni minimalno pojačanje nije ispunjeno - navodi Botusov.

Novinar upozorava da će biti prekasno za kontranapad ako Rusi učvrste svoje položaje i da će se ponoviti scenario iz Bahmuta.

- Tada će se gubici povećati i biće prekasno. A odgovornost za neuspeh u Avdijivki biće u potpunosti na Zelenskom - navodi Butusov.

Ruski vojni bloger Ribar navodi da se u Avdijivki vodi borba na bokovima utvrđenog područja.

- Oružane snage Rusije uspele su da probiju odbranu neprijatelja u reonu Kamenke i stignu do ulica Kolosova i Levanjevskog - navodi Ribar.

Komandant Oružanih snaga Ukrajine na jugoistočnom pravcu fronta Aleksandar Tarnavski, podsetimo, nedavno je upozorio da je ruska vojska naglo pojačala napade na tom delu fronta!

Bonus video:

01:50

RUSI POKREĆU OFANZIVE NA VAŽNE DATUME, A JEDAN SLEDI USKORO! Stručnjaci: Spremno 500.000 novih vojnika, ukopavanje ne pomaže

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track