PAKAO NA ZEMLJI: Ovde gori sve, temperature su na EKSTREMNOM nivou! Prete POŽARI
Foto: EPA/Jan Dzban

PAKAO NA ZEMLJI: Ovde gori sve, temperature su na EKSTREMNOM nivou! Prete POŽARI

Planeta -

Velike delove Australije danas je zahvatio toplotni talas, saopštila je nacionalna meteorološka agencija, povećavajući rizik od požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara u vremenske prilike El Ninjo.

Upozorenja o toplotnim talasima na „ekstremnom“ nivou, najvećem stepenu opasnosti, na snazi su drugi dan za delove Zapadne Australije i proširena su na Južnu Australiju, dok su oblasti Kvinslenda, Novog Južnog Velsa i Severne teritorije pod "ozbiljnim" upozorenjima, rekla je ona je agencija.

Upozoreno je da bi temperature u zapadnoj Australiji, najvećoj državi u zemlji, udaljenim regionima Pilbara i Gaskojn, mogle u nedelju da se približe 50 stepeni Celzijusa.

Oko 1.500 kilometara severno od glavnog grada Perta, u rudarskom gradu Pilbara Paraburdu, predviđa se maksimalna temperatura od 48 stepeni Celzijusa, što je više od sedam stepeni iznad prosečnog maksimuma za januar, prema prognostičarima.

U 6.30 po lokalnom vremenu na tom području izmerena je temperatura od 31,1 stepen Celzijusov. Najviša zabeležena temperatura u Australiji od 50,7 stepeni Celzijusa zabeležena je na aerodromu Onslou u Pilbari 13. januara 2022.

Na istočnoj obali, za delove Sidneja, glavnog grada Novog Južnog Velsa, predviđa se da će u nedelju dostići 40 stepeni Celzijusa, što je skoro 10 stepeni iznad prosečne visine za januar.

Vrući i suvi uslovi povećali su rizik od požara u nekim oblastima, saopštila je meteorološka agencija, pošto Australija prolazi kroz vremenske prilike El Nino, koje se obično povezuju sa ekstremnim događajima kao što su požari i suše.

Poslednje dve sezone požara u Australiji bile su tiše u poređenju sa Crnim letom 2019-2020. kada su šumski požari uništili područje veličine Turske, ubivši 33 osobe. Tri milijarde životinja i triliona beskičmenjaka stradalo je u ovim požarima.

(Kurir.rs/Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:26

DANAS SE OČEKUJU VELIKE TEMPERATURE I NOVI POŽARI Milenković: U stalnom smo kontaktu sa našim timom, OVO JE NAJAKTUELNIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track