STO GODINA OD SMRTI LENJINA On je asocijacija na KOMUNISTIČKU Rusiju, a Putin ga KRIVI zbog jedne njegove ODLUKE
Foto: Profimedia

vek kasnije

STO GODINA OD SMRTI LENJINA On je asocijacija na KOMUNISTIČKU Rusiju, a Putin ga KRIVI zbog jedne njegove ODLUKE

Planeta -

Vek nakon njegove smrti, pažljivo očuvano telo Vladimira Iljiča Lenjina izloženo je u mauzoleju na Crvenom trgu i predstavlja oštar podsetnik na komunističku prošlost Rusije.

Ali oca boljševičke revolucije 1917. koja je osnovala Sovjetski Savez i stogodišnjicu njegove smrti obični Rusi su uglavnom ignorisali.

U nedelju je planirano nekoliko zvaničnih događaja povodom obeležavanja stogodišnjice, osim ceremonije Komunističke partije na njegovom grobu u senci Kremlja. To odgovara predsedniku Vladimiru Putinu, koji je javno prekorio Lenjina zbog njegove navodne uloge u podeli Ruske imperije na nacionalne države poput Ukrajine.

U oštrom govoru koji dovodi u pitanje državnost Ukrajine tri dana pre napada, lider Kremlja optužio je Lenjina da je „izmislio“ Ukrajinu kada je osnovao Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR).

Putin, koji je sada zarobljen u skoro dvogodišnjem napadu na Ukrajinu, umesto toga je zagovarao Josifa Staljina, čoveka koji je doveo SSSR do pobede u Drugom svetskom ratu i koji je eliminisao sve svoje političke protivnike u decenijama dugoj vladavini terora.

Nakon što je Vladimir Iljič Uljanov (Lenjin) preminuo 21. januara 1924. godine, sovjetske vlasti su balsamovale njegovo telo i sagradile mu mauzolej. Hram od crvenog i crnog uglačanog kamena podignut je u srcu Crvenog trga oktobra 1930. godine i u njemu su nakratko bili smešteni Staljinovi ostaci do 1961. godine.

Njegovo balzamovano telo postalo je, pre svega, turistička atrakcija. Svakih 18 meseci, mauzolej se zatvara kako bi naučnici mogli ponovo balzamovati njegovo telo i popraviti štetu koju je prouzrokovalo vreme.

Putin je uvek pokušavao da svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine prikaže kroz sočivo Drugog svetskog rata, poredeći ukrajinske vlasti sa nacistima i predstavljajući sukob kao egzistencijalnu borbu za opstanak Rusije.

Za Kremlj Staljin ostaje model pobede i moći, a Lenjin gubitnik.

"Sadašnjem rukovodstvu je potreban Staljin jer je on i zlikovac i heroj. On je pobedio u ratu, tako da su svi njegovi zločini izbrisani", rekao je za AFP Aleksej Levinson, sociolog sa nezavisnog Instituta Levada.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja