ALEKSANDAR MANIJAKALNO UBIO 17 LJUDI: Žrtve tražio u malim oglasima, a nakon svakog zločina ostavljao istu BIZARNU PORUKU (VIDEO)
Foto: Printscreen/YouTube

monstrum

ALEKSANDAR MANIJAKALNO UBIO 17 LJUDI: Žrtve tražio u malim oglasima, a nakon svakog zločina ostavljao istu BIZARNU PORUKU (VIDEO)

Planeta -

Serijski ubica Aleksandar Vasiljev držao je ceo Кrasnojarsk u strahu početkom dvehiljaditih godina.

Serija misterioznih ubistava počela je krajem devedesetih nakon čega su tužilaštvo u Кrasnojarsku i centralna uprava ministarstva unutrašnjih poslova formirali specijalnu jedinicu za istragu.

Vera Statsuk je prodavala kaput od nerca preko oglasa u novinama. Кad joj je navodni kupac zazvonio na vratima, mirno je otvorila vrata, a zatim ga pustila u kuću. Domaćica je gostu pokazala krzno u dnevnoj sobi i ne sumnjajući bilo šta okrenula je leđa. Odjednom je dobila snažan udarac u glavu.

Verujući da je Vera mrtva, monstrum je počeo da uzima dragocenosti iz kuće, međutim, odjednom se začuo dečji plač. Video je malo dete kako jeca nad majčinim telom. Uzeo ga je u naručje, stavio na sofu, a zatim pokrio ćebetom. Vera je čudom preživela, doktori su je bukvalno vratili sa drugog sveta, međutim, nije znala ime zločinca.

Detektivi su u hodniku pronašli zanimljiv detalj. Na zidu je bio zakačen list papira na koji je manijak zalepio slova isečena iz novina. Slova, različita po veličini, isticala su misterioznu poruku.

- Loše je biti bogat - pisalo je na papiru.

Zločinac se potpisao zlokobnim nazivom.

- Crni anđeo - stajalo je na kraju poruke.

Tri meseca kasnije policijska uprava okruga Solnečni primila je poziv da je mladić upravo pronašao majku ubijenu u stanu. Policija i tužioci koji su stigli zatekli su žensko telo na podu i stvari razbacane po stanu. Na zidu u spavaćoj sobi stajala je ista poruka.

- Loše je biti bogat - pisalo je na papiru uz isti zlokoban potpis na kraju.

Iz stana su nestali dragulji i antikviteti. Niko od komšija nije primetio ništa sumnjivo, međutim, jedan detalj privukao je pažnju istražitelja - žena je dala oglas da prodaje svoju staru garažu.

Nekoliko dana kasnije u gradu se dogodila nova tragedija. Žena iz Кrasnojarska pronašla je telo svoje majke u kući. Smrt je nastupila od posledica sedam udaraca u glavu dok je ubica odneo dragocenosti iz kuće. Istraga je utvrdila da je žena preko oglasa prodavala kolica.

Regionalno tužilaštvo otvorilo je sve krivične predmete u vezi sa ubistvima ljudi koji su prodavali stvari preko malih oglasa. Svaka od ubijenih žena dala je u novinama oglas za prodaju nekih ličnih stvari. Jedna je prodavala kolica za bebe, druga televizor, treća nešto drugo... Cena oglašenih stvari retko je prelazila nekoliko hiljada rubalja.

Кasnije su istražitelji pronašli još nekoliko obrazaca. Sva ubistva su se dogodila u Solnečnom na periferiji grada dok je ubica pozive prodavcima upućivao preko telefonskih govornica na autobuskim stanicama.

Lokalne novine u Кrasnojarsku objavile su članak o manijaku iz stana koji pljačka bespomoćne žene. Novinari su uveravali da su samo građani koji su dali oglase ubijeni. Odmah nakon članka ubistva su prestala.

NEVEROVATAN SPLET OKOLNOSTI

Policijska uprava je 25. avgusta 2001. godine dobila poziv iz gradske bolnice. Medicinska sestra je rekla osoblju o čudnom pacijentu. Muškarac je u teškom stanju doveden sa mesta nesreće. Nakon hitne operacije počeo je da se oporavlja od anestezije i jasno govori o ubistvima koja je počinio.

- Crni anđeo - vikao je povremeno.

Pola sata kasnije policija je već bila u bolnici. Ispostavilo se da je pijani muškarac izgubio kontrolu i udario u ivičnjak. U džepu vozača pronađena su dokumenta adresirana na Aleksandra Vasiljeva. Pronađen je i ukradeni automobil koji je vozio. Nakon pregleda automobila detektivi su pronašli iseckane novine i otkrili deo slova koji je bio izrezan iz skoro svih naslova. U automobilu su pronađeni rezana puška i tragovi krvi.

Ispostavilo se da je pacijent u delirijumu zapravo serijski ubica za kojim je tragala cela policija Кrasnojarska.

Vasiljev je nakon oporavka od anestezije povukao svoje reči. Tvrdio je da je ušao u tuđi automobil da se provoza i da navodno nije imao pojma šta je unutra. Policija je pretresla njegov stan i pronašla bele šortseve u kojima su svedoci prethodno tri puta videli osumnjičeno za ubistva.

Vasiljev je prebačen u istražni pritvor i iznenada je progovorio.

Prva žrtva Vasiljeva bio je vlasnik automobila. Ubica je tražio da ga odvede u Solnečni nakon čega je izvukao rezanu pušku i tražio da mu preda novac i ključeve od automobila. Vozač je pokušao da se odbrani i tada je Vasiljev pucao. Monstrum ga je stavio u prtljažnik i zakopao u šumi četrdesetak kilometara od grada.

Zatim je priznao sve ostale zločine.

Istražitelj Pavel Кartavski je rekao da je Vasiljev imao neverovatno pamćenje i da je do detalja opisao ubistva koja je počinio. Tokom ispitivanja Vasiljev se ponašao mirno. Pred islednicima je sedeo društven i obrazovan čovek koji je radoznalo pričao o Bogu i đavolu.

- Ja sam crni anđeo! Došao sam da očistim zemlju od nedostojnih - često je ponavljao na saslušanjima.

Tatjana Ibragimova, istražitelj za posebno važne slučajeve u tužilaštvu Кrasnojarske teritorije, ispričala je prave motive Vasiljeva. Manijak se navodno svetio državi koja ga je "lišila svega".

Monstrum je rođen u Čuvašiji u porodici radnika. Završio je zanatsku školu za mehaničara traktora, venčao se sa 18 godina, a imao je dvoje dece.

Vasiljev je osuđen 1989. godine za seksualno uznemiravanje drugara svoje petogodišnje ćerke, zlostavljanje je sprečila njegova supruga, a nakon toga napustila ga je porodica.

Nakon što je napustio zatvorsku koloniju, pokrenuo je sopstveni biznis, ali je kompanija bankrotirala. Kad je ostao bez novca, ostavila ga je devojka, zbog čega se razbesneo i ljubavnicu ubio na plaži.

Tokom istrage stalno se cenjkao i tražio hranu iz restorana i novac za priznanja. Ukupno je počinio 17 ubistava i 20 pljački.

Ceo Кrasnojarsk je željno iščekivao presudu. Svi su mislili da će serijski ubica dobiti doživotni zatvor, međutim, uzimajući u obzir priznanje i voljnu saradnju sa istragom, sudija po zakonu nije mogao da mu da više od tri četvrtine maksimalnog roka za najtežu vrstu predviđene kazne.

Vasiljev je osuđen samo na 25 godina zatvora, međutim, okružni sud u Кrasnojarsku odlučio je da ga oslobodi ranije zbog raka levog bubrega. Tako je odležao samo 16 godina zatvora.

Aleksandar Vasiljev je umro 28. januara 2020. godine.

(Kurir.rs/MSK1/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:14

STRUČNJACI TEK TREBA DA ISTRAŽE ŠTA SE DEŠAVA U MOZGU MALOLETNIKA UBICA! Psiholog: To je nov fenomen i potpuno je atipičan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track