BRITANCI POSLALI DOKAZE Ekspertima UN dostavljene fotografije severnokorejskih pošiljki RUSIJI, a evo šta se nalazi u njima
Foto: Defence Intellegence/UK Official

udar na severnu koreju

BRITANCI POSLALI DOKAZE Ekspertima UN dostavljene fotografije severnokorejskih pošiljki RUSIJI, a evo šta se nalazi u njima

Planeta -

Velika Britanija je panelu eksperata UN dostavila satelitske fotografije severnokorejskih pošiljki tereta Rusiji u okviru pokušaja da se pokrene zvanična istraga o poslovima sa oružjem kojima se krše međunarodne sankcije.

Gardijan podseća da je Severna Koreja optužena da je ruskoj vladi isporučila balističke rakete i stotine hiljada artiljerijskih granata za njen rat u Ukrajini otkako se ruski predsenik Vladimir Putin sastao sa severnokorejskim vrhovnim vođom Kim Džong Unom na dalekom istoku Rusije u septembru.

Britanski list navodi da se čini da se njihovi bilateralni odnosi šire.

Putin se sastao sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova Čoe Son Huijem u Kremlju ove nedelje tokom retkog, petodnevnog putovanja visokog zvaničnika Pjongjanga.

Njih dvojica su razgovarali o „daljem razvoju odnosa u svim oblastima, uključujući i one osetljive“, rekao je portparol Kremlja.

U neobjavljenom britanskom odbrambenom obaveštajnom izveštaju, u koji je Gardijan imao uvid, prikazane su fotografije tri ruska broda, Maja, Angara i Maria, snimljene između septembra i decembra, kako ukrcavaju kontejnere u severnokorejskoj luci Nađin pre nego što su prešli u ruske luke na dalekom istoku.

Iako je agencija saopštila da ne može da identifikuje šta se nalazi u kontejnerima, ona je usledila nakon prošlonedeljnog saopštenja SAD da je Rusija koristila balističke rakete iz Severne Koreje u Ukrajini prošle nedelje.

Izveštaj, zajedno sa drugim dokazima iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja, dostavljen je panelu eksperata UN za širenje Severne Koreje, za koji se očekuje da će sledećeg meseca objaviti svoj prvi konačni izveštaj od kako su se sumnjive isporuke municije iz Severne Koreje Rusiji naglo povećale ove godine.

Viši direktor Bele kuće za kontrolu naoružanja Pranaj Vadi rekao je ove nedelje da je vojna saradnja Rusije i Severne Koreje „bez presedana“ i upozorio da bi ruska vojna pomoć Severnoj Koreji mogla da potkopa američku politiku nuklearnog odvraćanja u Južnoj Koreji i Japanu.

„Mislim da bi priroda Severne Koreje kao pretnje u regionu mogla drastično da se promeni u narednoj deceniji kao rezultat ove saradnje“, rekao je on istraživačkom centru Centra za strateške i međunarodne studije.

(Kurir.rs/ The Guardian/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track