DIGAO HINDUISTIČKI HRAM NA RUŠEVINAMA ISTORIJSKE DŽAMIJE Za kontroverznog indijskog premijera ovo je TRIJUMF njegove politike
Foto: AP Rajesh Kumar Singh, EPA India Press Information Bureau

neverovatno

DIGAO HINDUISTIČKI HRAM NA RUŠEVINAMA ISTORIJSKE DŽAMIJE Za kontroverznog indijskog premijera ovo je TRIJUMF njegove politike

Planeta -

Indijski premijer Narendra Modi otvorio je u ponedeljak kontroverzni hinduistički hram izgrađen na ruševinama istorijske džamije u severnom gradu Ajodhja, u političkom trijumfu za populističkog lidera koji nastoji da transformiše zemlju iz sekularna demokratija u hindu državu.

Hram je posvećen hinduističkom gospodaru Ramu i ispunjava dugogodišnje zahteve miliona Hindusa koji obožavaju poštovano božanstvo i veličaju ga zbog vrlina istine, žrtvovanja i etičkog upravljanja.

Modijeva partija i druge hinduističke nacionalističke grupe koje su prihvatile taj zahtev prikazale su hram kao centralni deo svoje vizije povratka hinduističkog ponosa, za koji kažu da je potisnut vekovnom vladavinom Mogula i britanskim kolonijalizmom.

Modi i njegova vladajuća partija Bharatiia Janata se nadaju da će otvaranje hrama pomoći premijeru da katapultira rekordni treći uzastopni mandat na izborima koji se očekuju ovog proleća. Ali s obzirom da je hram još u izgradnji, kritičari optužuju Modija za užurbano otvaranje kako bi pridobio birače.

Modi, obučen u tradicionalnu kurta tuniku, predvodio je ceremoniju otvaranja dok su hinduistički sveštenici pevali himne unutar unutrašnjeg svetilišta hrama, gde je prošle nedelje postavljena kamena skulptura Lorda Rama od 1,3 metra.

Sveštenik je dunuo u školjku kako bi označio otvaranje hrama i Modi je stavio lotosov cvet ispred crnog kamenog idola, ukrašen složenim zlatnim ukrasima i držao zlatni luk i strelu. Kasnije je klanjao pred idolom.

Modijeva vlada je ovaj događaj pretvorila u nacionalnu priliku tako što je organizovala projekcije uživo širom zemlje i zatvorila kancelarije na pola dana. Šafranske zastave — boje hinduizma — krasile su ulice raznih gradova u kojima su službenici vladinih partija išli od vrata do vrata i delili verske pamflete.

Televizijski informativni kanali su neprekidno pratili događaj, prikazan kao verski spektakl. Neki bioskopi prenose događaj uživo uz besplatne kokice. Mnoge države su taj dan proglasile državnim praznikom. U retkom koraku, tržišta akcija i novca su bila zatvorena za dan.

„Ram Rajja počinje“, navodi se u naslovu TV vesti. Ram Rajia je sankritska fraza koja znači pravedno i etičko upravljanje u hinduizmu, ali su ga takođe koristili hinduistički nacionalisti da označi hindusku dominaciju u zvanično sekularnoj Indiji.

(Kurir.rs/APNews/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track