SMRTONOSNI VIRUS UBIJA ŽIVOTINJE! Katastrofa u Argentini, oglasili se NAUČNICI: "Nikad niko nije video NIŠTA SLIČNO"
Foto: Shutterstock

UŽAS ZAHVATIO POPULACIJU

SMRTONOSNI VIRUS UBIJA ŽIVOTINJE! Katastrofa u Argentini, oglasili se NAUČNICI: "Nikad niko nije video NIŠTA SLIČNO"

Planeta -

Čak 17.000 mladunaca južnih morskih slonova (Mirounga leonina) ubio je virus H5N1, poznat i kao ptičji grip, veruju naučnici. Ovo je katastrofalno izumiranje čak 95 odsto mladunaca rođenih prošle godine na ostrvu Valdez u Argentini.

Argentinska vladina služba za zdravlje životinja (SENASA) potvrdila je epidemiju ptičjeg gripa. Oni su upozorili da je moguće da je virus mutirao tako da može da pređe sa sisara na sisara.

"Počeo sam da pratim ove životinje još sedamdesetih godina. Nikad nisam video ništa slično. Nikad niko nije video ništa slično" rekao je Klaudio Kampanja, istraživač i konzervator Društva za zaštitu divljine (WSC) u Argentini.

Naučnici su u radu objavljenom u žurnalu Marine Mammal Science prijavili katastrofalnu smrtnost mladunaca južnog morskog slona 2023. Oni obično dolaze na svet između septembra i novembra i ostaju s majkama oko tri nedelje.

Morski slon
foto: Shutterstock

Podaci su dobijeni iz tri oblasti ostrva Valdez, koje ima oko 500 kilometara obale.

"Otkrili smo da je 96 odsto mladunaca uginulo, a znamo da je oko 18.000 njih došlo na svet 2022. To znači da je skoro sva reprodukcija zaustavljena" rekao je Kampanja.

Istraživači još ne maju potvrdu kako virus deluje na odrasle morske slonove, ali su otkrili 46 uginulih morskih slonova u oblastima gde bi i jedno uginuće bilo čudno.

Zaražene životinje pokazuju neurološke i respiratorne sindrome, poput drhtanja glave, slinavljena i nedostatka koordinacije.

"Dosad se mislilo da sisari dobijaju ptičji grip preko ptica, njihovih fekalija ili leševa, ali mladunčad sisaju i još ne jedu meso. Prenošenje virusa sa sisara na sisara moglo bi da objasni ovako masovno izumiranje mladunaca" rekao je Kampanja.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:15

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track