TRAMP NEGIRA DA JE ANGAŽOVAO "ROBOTA" BAJDENA: Glasači u Nju Hempširu primali VEŠTAČKI GENERISANE POZIVE, pokrenuta ISTRAGA
Foto: AP Manuel Balce Ceneta, AP Matt Rourke, EPA Cj Gunther, Shutterstock

DRAMA UOČI UNUTARSTRANAČKIH IZBORA U AMERIČKOJ SAVEZNOJ DRŽAVI

TRAMP NEGIRA DA JE ANGAŽOVAO "ROBOTA" BAJDENA: Glasači u Nju Hempširu primali VEŠTAČKI GENERISANE POZIVE, pokrenuta ISTRAGA

Planeta -

Robotizovani glas koji se predstavlja kao američki predsednik Džo Bajden pozivao je telefonom birače uoči unutarstranačkih izbora u saveznoj državi Nju Hempšir i govorio im da preskoče to glasanje.

BBC prenosi da je pokrenuta istraga o vezi s ovim pozivima za koje se sumnja da su veštački generisani.

Navodi se da nije jasno ko je napravio ovak audio snimak.

Iz predizborne kampanje Donalda Trampa, bivšeg šefa Bele kuće i kandidata za republikansku predsedničku nominaciju, negirali su umešanost u ovaj slučaj.

Tramp se danas u Nju Hempširu suočava sa Niki Hejli, poslednjom preprekom koja mu stoji na putu osvajanja republikanske predsedničke nominacije, a iz te savezne države stigli su prvi rezultati glasanja.

Donald Tramp
foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

U audio poruci je biračima poručeno da "sačuvaju" svoj glas za predsedničke izbore u novembru.

- Republikanci nastoje da neopredeljene i demokratske glasače nateraju da učestvuju na njihovim unutarstranačkim izborima. Kakva gomila besmislica - navodi se u poruci.

Međutim, ne postoji nijedno pravilo u Americi koje bi sprečilo birače koji učestvuju na unutarstranačkim izborima da glasaju i na predsedničkim izborima, pa tako i ne postoji razlog za "čuvanje" glasa.

Džo Bajden
foto: Bastiaan Slabbers/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iz kancelarije državnog tužioca Nju Hempšira izdato je saopštenje u vezi s ovim slučajem.

- Iako glas koji se čuje u robotizovanim pozivu zvuči kao predsednik Bajden, prema prvim nalazima deluje da je ova poruka veštački generisana - navedeno je u tom saopštenju.

U njemu se dodaje da se radi o "nezakonitom pokušaju remećenja" glasanja koje se danas održava u toj saveznoj državi i poručuje da "birači treba da u potpunosti zanemare sadržaj ove poruke".

Ljudima koji su primili audio poruku, a procenjuje se da je ona upućena između 5.000 i 25.000 puta, lažno se pokazivalo da poziv stiže sa mobilnog telefona Keti Saliven, bivše čelnice Demokratske partije za Nju Hempšir, koja pomaže u vođenju tamošnje pro-Bajdenove političke organiziacije.

- Ovaj poziv se povezuje sa brojem mog ličnog mobilnog telefona bez moje dozvole - navela je ona u saopštenju i dodala da se radi o "otvorenom mešanju u izbore".

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V)

Bonus video:

01:05

KURTI NEMA STRAH OD BRISELA, OVA 2 FAKTORA DIKTIRAJU SITUACIJU Deđanski: Tramp je brzo smirio Kurtija, a sada mu sve dopuštaju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track