ZAHAROVA ŽESTOKO ODBRUSILA ŠVAJCARCIMA: "Dokažite da hoćete mir"; Usledio VAŽAN ZAHTEV
Foto: Profimedia / Russian Foreign Ministry/ TASS

ZAHAROVA ŽESTOKO ODBRUSILA ŠVAJCARCIMA: "Dokažite da hoćete mir"; Usledio VAŽAN ZAHTEV

Planeta -

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavu Ignacia Kasisa da razmatra uslove za održavanje mirovnog samita o Ukrajini koji "neće proći bez učešća Rusije", okarakterisala kao lažnu i pozvala Švajcarsku da obustavi vojnu pomoć kijevskom režimu.

Mirovne inicijative zemalja koje isporučuju oružje kijevskom režimu su manipulacija, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući reakciju švajcarskog ministarstva spoljnih poslova na rusko-švajcarske pregovore u UN.

Naime, švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis je nakon sastanka sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovim u sedištu UN u Njujorku, rekao da bez učešća Moskve neće biti mirovnog rešenja za sukob u Ukrajini i da će se dijalog Rusije i Švajcarske o tome nastaviti.

"Tek kada prestanete sa snabdevanjem oružja i podsticanjem sukoba, vaši razgovori o mirovnim planovima, inicijativama i procesima nekako mogu da se identifikuju kao iskreni, u najmanju ruku, ili barem na očigled ne lažni", poručila je Zaharova za radio "Sputnjik".

Marija Zaharova
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

A ako se nastavi "sve ovo ludilo" sa iskorišćavanjem kijevskog režima kako bi se naneo strateški poraz Rusiji, onda "o kakvim mirovnim inicijativama ili pokušajima uopšte govorite", upitala je Zaharova.

Moskva je bila iznenađena kada je pronašla "komentare švajcarskog ministarstva spoljnih poslova da traže načine da formulišu neku vrstu pregovaračkog procesa o Ukrajini".

Isporuka oružja Kijevu, prema Zaharovoj, predstavlja test za zemlje koje su pokrenule mirovne inicijative kako bi utvrdile da li je izrečeni predlog o miru "nešto stvarno ili je samo još jedna manipulacija".

"Ovakve pseudoinicijative i lažne izjave su osmišljene da stvore iluziju da postoje neke aktivnosti u cilju mira. A tamo, u dubini, nastavljaju da šalju oružje kijevskom režimu", dodala je.

Ruski ministar Sergej Lavrov je na sastanku sa švajcarskim kolegom na marginama otvorenih debata Saveta bezbednosti UN, naglasio da Moskva, prilikom izgradnje bilateralnih odnosa, ne zaboravlja da je Bern odstupio do principa neutralnost i njegovu podršku Kijevu.

(Kurir.rs/RT Balkan/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:28

ZAHAROVA: OVK MOŽDA PRISUTNA U UKRAJINI POD DRUGIM IMENOM! Na borbenim područjima pronađena tela sa odstranjenim organima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track