UMRO DEČAK (1) KOME JE U JASLICAMA UPAO KOMAD JABUKE U DUŠNIK: Vrtić radio BEZ DOZVOLE, odmah zatvoren, Rumunija u ŠOKU! VIDEO
Foto: Juan Aunion / Alamy / Alamy / Profimedia

TRAGEDIJA

UMRO DEČAK (1) KOME JE U JASLICAMA UPAO KOMAD JABUKE U DUŠNIK: Vrtić radio BEZ DOZVOLE, odmah zatvoren, Rumunija u ŠOKU! VIDEO

Planeta -

Roditelji dečaka, starog 18 meseci, koji je umro u bolnici nakon što se u jaslicama u privatnom vrtiću u Rumuniji zadavio jabukom, plaćali su vrtić 360 evra mesečno. Ispostavilo se da je u pitanju vrtić koji nije imao dozvole i samim tim nije bio akreditovan. Dan nakon tragedije inspekcija je vrtić u okrugu Bihor zatvorila.

Dete je preminulo u utorak u bolnici, nakon što su se lekari pet dana borili da ga spasu. Detetu je veći komad jabuke upao u dušnik, a vaspitačica je pozvala Hitnu pomoć, koja je u poslednji čas uspela da reanimira dete i hitno preveze u bolnicu.

Detetu su komad iz dušnika izvukli tek u bolnici, prenose rumunski mediji. Incident se dogodio 19. januara, i pored toga što je stanje deteta bilo teško, prema rečima doktora, vitalni znaci su mu bili stabilni. Smrt je potvrđena juče u 15.55 časova na Odeljenju intenzivne nege Okružne hitne kliničke bolnice u Oradei.

Ustanovljeno je prilikom uviđaja da privatni vrtić nema dozvolu za rad i da nije akreditovan, tačnije da je u dokumentima naveden kao "centar za rekreativne aktivnosti". Policija koja sprovodi istragu pokrenula je prijavu za ubistvo iz nehata protiv NN lica.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u Rumuniji postoji preko 900 akreditovanih privatnih vrtića ili su u procesu akreditacije. Nekoliko hiljada drugih radi u drugim oblicima, ali niko ne zna tačan broj. Mnogi roditelji znaju situaciju, ali kažu da nemaju izbora.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track