"KATAR JE ZEMLJA KOJA PODRŽAVA I FINANSIRA TERORIZAM": Izjava izraelskog ministra trese društvene mreže
Foto: AP/Fatima Shbair

rat u gazi

"KATAR JE ZEMLJA KOJA PODRŽAVA I FINANSIRA TERORIZAM": Izjava izraelskog ministra trese društvene mreže

Planeta -

Ultradesničarski izraelski ministaar finansija optužio je danas Katar, jednog od ključnih aktera u pregovorima sa palestinskim islamističkim pokretom Hamas da je "u velikoj meri odgovoran" za napad na Izrael 7. oktobra.

"Katar je zemlja koja podržava i finansira terorizam", rekao je ministar Bezalel Smotrič, vođa stranke Verski sionizam na mreži Iks.

On je dodao da je taj emirat "kum Hamasa" i "u velikoj meri odgovoran za masakre koje je Hamas počinio nad izraelskim građanima".

"Jedna stvar je jasna - Katar neće ni na koji način biti umešan u ono što će se događati u Gazi posle rata", dodao je on.

U Izraelu se raspravlja o najboljem načinu da se obezbedi oslobađanje talaca koji su i dalje u rukama Hamasa dok se vojne operacije intenziviraju na jugu Pojasa Gaza.

Katar, Egipat i SAD pokušavaju da posreduju da se osigura novo primirje, omogući oslobađanje talaca i pošalje više humanitarne pomoći toj palestinskoj teritoriji.

Izraelska televizija kanal 12 juče je objavila audio snimak susreta izarelskog premijera Benjamina Netanjahua sa porodicama talaca koje drži Hamas, gde je predsednik vlade rekao da je uloga Katara u posredovanju bila "problematična".

Katar, ključni posrednik koji ima duboke veze s palestinskom militantnom grupom i ugošćuje neke od njenih prognanih lidera, ocenio je da su Netanjahuove izjave "neodgovorne i destruktivne" i da štete naporima čiji cilj je spasavanje nedužnih života.

Katar je pomogao da se obezbedi jednonedeljno primirje u novembru u kojem je oslobođeno više od 100 talaca. Takođe je uključen u napore da se postigne novi dogovor o vraćanju kući oko 130 talaca koji su još u zatočeništvu.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova, Majed al-Ansari, rekao je na platformi Iks da je njegova vlada "zaprepašćena" Netanjahuovim primedbama, ali da one "nisu iznenađujuće".

"Ako se utvrdi da su objavljene primedbe tačne, izraelski premijer bi samo ometao i potkopavao proces posredovanja, iz razloga koji izgleda da služe njegovoj političkoj karijeri, umesto da daje prioritet spasavanju nevinih života, uključujući izraelske taoce", rekao je al-Ansari.

Katar je prihvatio političko vođstvo Hamasa i Doha je poslednjih godina dala stotine miliona dolara pomoći stanovništvu u Gazi, koja je pod kontrolom Hamasa od 2007. godine.

Rat je pokrenut napadom Hamasa na izraelsko tle 7. oktobra kada je ubijeno više od 1.140 ljudi, uglavnom civila, prema računici Frans presa na osnovu zvaničnih podataka.

Oteto je oko 250 ljudi, od kojih je oko 100 oslobođeno krajem novembra tokon primirja u zamenu za razmenu palestinskih zatvorenika. Prema istoj računici na palestinskoj teritoriji nalazi se još 132 taoca, od kojih se smatra da 28 nije više živto.

Izrael je u odgovoru na napad Hamasa obećao da će uništiti taj islamistički palestinski pokret i pokrenuo veliku vojnu operaciju u Gazi u kojoj je poginulo 25.700 Palestinaca, prema navodima Ministarstva zdravlja Hamasa.

(Kurir.rs/ Beta)

Bonus video:

01:59

KATAR UŠAO U ULOGU PREGOVARAČA U SUROVOM RATU! Stručnjaci odgonetnuli ko je kriv za ubijene civile: Nisu izneli odlučan stav!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track