UVODI SE NOVI ZAKON Deca mlađa od 16 godina neće moći da koriste društvene mreže, a roditelji se NE PITAJU NIŠTA
Foto: Promo

NEOČEKIVANO

UVODI SE NOVI ZAKON Deca mlađa od 16 godina neće moći da koriste društvene mreže, a roditelji se NE PITAJU NIŠTA

Planeta -

Deci i omladini na Floridi mlađoj od 16 godina biće zabranjeno korišćenje društvenih medija bez obzira na odobrenje roditelja, prema zakonu koji je u sredu usvojio Predstavnički dom Floride.

Prema američkim medijima, zakon ne kaže koje će platforme biti zabranjene, ali cilja na sve društvene medije koji prate aktivnosti korisnika, dozvoljavaju deci da postavljaju materijal i komuniciraju sa drugima i koriste funkcije koje izazivaju zavisnost dizajnirane da izazovu prekomernu ili kompulzivnu upotrebu.

Predlog zakona se ne odnosi na aplikacije koje se koriste za razmenu privatnih poruka između pojedinaca.

Oni iskorišćavaju odrastanje dece. To je njihov poslovni model. I zašto to rade? Da ih držimo zakačenih... sa hitovima dopamina koje platforma daje našoj deci sa svakom automatskom igrom, sa svakim lajkom, sa svakim push obaveštenjem“, rekao je republikanski poslanik Tajler Sirois, koji stoji iza zakona.

Zakon je usvojen sa 106 glasova za i 13 protiv, a mera će zahtevati da društvene mreže uklone naloge svih mlađih od 16 godina.

Predlog zakona još čeka odobrenje u Senatu, koji takođe kontrolišu republikanci, kao i Predstavnički dom Floride.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rener rekao je da je zabrana jedan od njegovih prioriteta na državnom programu zaštite dece, zajedno sa nacrtom zakona o ograničavanju pristupa veb sajtovima za odrasle, koji su poslanici takođe usvojili u sredu.

"Moramo da se pozabavimo negativnim efektima društvenih medija i omogućimo dobar razvoj naše dece. Florida ima obavezu i interes da zaštiti decu, njihovo mentalno zdravlje i njihovo detinjstvo", rekao je Rener.

Zakon će takođe zahtevati od kompanija da trajno brišu lične podatke prikupljene sa ugašenih naloga.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track