"SVAKO KO NASTAVI DA PODRŽAVA PILEĆI MOZAK..." Tramp vređao Niki Hejli, a smetnuo sa uma da nju podržavaju JAKO MOĆNI LJUDI
Foto: AP Matt Rourke, Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

pale uvrede

"SVAKO KO NASTAVI DA PODRŽAVA PILEĆI MOZAK..." Tramp vređao Niki Hejli, a smetnuo sa uma da nju podržavaju JAKO MOĆNI LJUDI

Planeta -

„Svako ko nastavi da finansijski podržava ’pileći mozak’ biće trajno izopšten iz pokreta MAGA“, rekao je vidno ljut Donald Tramp vređajući Niki Hejli nakon što je ona, kao jedini protivnik u trci za republikansku nominaciju, odlučila da ostane u trci uprkos porazu u Nju Hempširu.

Iako je izgubila predizbore u drugoj državi po broju glasača u Americi, gde je imala najveće šanse, prema analitičarima, Niki Hejli je rekla da se okreće Južnoj Karolini, koju je vodila kao guverner, i gde ima manje šanse od N. Hempšir.

Uznemireni Tramp, koji je tokom svog pobedničkog govora u utorak bio besan, okrenuo se, kako se očekivalo, da izvrši pritisak na njene sponzore, tražeći od njih da odstupe sa porukom da „nije ljut, on se sveti“.

Najistaknutiji donatori Niki Hejli su braća Koh, vlasnici druge po veličini privatne kompanije u SAD i inače najpoznatiji republikanski donatori.

Njihovi „Amerikanci za napredak“ stali su iza Trampovog bivšeg ambasadora u Ujedinjenim nacijama, pokušavajući da izvuku stranku iz Trampovog stiska, a pre nego što su objavljeni rezultati u Nju Hempširu sugerisali su da će odustati samo ako Hejli bude loše uradila.

Iz Hejlijevog štaba su saopštili da su ciljali na razliku od manje od deset odsto i da takav rezultat, koji je na kraju dobila, znači uspeh i nastavak borbe.

Bez obzira na to, Hejlijeve šanse da postane republikanski kandidat su velike, ali ona je samouvereno nakon poraza objavila da je „primila preko milion dolara novih donacija u 24 sata nakon rezultata u Nju Hempširu“.

Američki analitičari nisu delili njen optimizam, pa su masovno proglasili kraj igre, okrenuvši se obračunu Trampa i Džoa Bajdena. Međutim, početne analize su pokazale da je Hejlijeva ocena odobravanja razotkrila slabe tačke Trampove nominacije na nacionalnom nivou.

Njen ostanak u igri u svakom pogledu boli Trampa i jasno je zašto je bivši predsednik toliko besan.

Sada su sve oči uprte u njene sponzore. Ken Langone, suosnivač lanca Home Depot, rekao je prošle nedelje za Fajnenšel tajms da je čekao rezultate iz Nju Hempšira pre nego što se odlučio za „velikodušnu donaciju“.

On nije mogao biti dostupan za komentar u sredu.

Reid Hofman, saznaje američki poslovni dnevnik od neimenovanog izvora, suosnivača LinkedIn-a koji joj je donirao šestocifrenu cifru, navodno je već "zatvorio novčanik".

„Ne vidimo da je prošla nominaciju“, rekao je njegov savetnik Dmitrij Mehlhorn.

Za razliku od "milijardera" Trampa, Hejlijeva je u ovom izbornom ciklusu imala najveće simpatije velikih republikanskih donatora.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track