RATOVAO ZA SRBE U BOSNI, BIO UKRAJINSKI NEPRIJATELJ BROJ 1! Rusi osudili Strelkova na robiju, dobio i jednu POSEBNU ZABRANU
Foto: Youtube/Flag Footage/Filippovskiy 13

RATOVAO ZA SRBE U BOSNI, BIO UKRAJINSKI NEPRIJATELJ BROJ 1! Rusi osudili Strelkova na robiju, dobio i jednu POSEBNU ZABRANU

Planeta -

Bivši ministar odbrane Donjecke Narodne Republike Igor Girkin, poznatiji kao Igor Strelkov, osuđen je danas u Moskvi na četiri godine robije, po optužbi za pozivanje na ekstremističke aktivnosti.

- Girkin je osuđen na četiri godine zatvora. Kaznu će izdržavati u koloniji opšteg režima - saopštio je sudija. Sud je takođe zabranio Strelkovu da koristi internet tri godine nakon puštanja na slobodu.

Sud je u fazi istrage računao vreme boravka osuđenog u istražnom zatvoru, a to je približno sedam meseci. Presuda još nije stupila na snagu i može biti uložena žalba Apelacionom sudu.

Igor Strelkov
foto: Printscreen Yt

Girkinovi advokati će uložiti žalbu na presudu.

- Odbrana se ne slaže sa presudom, naš klijent nije priznao krivicu, nameravamo da uložimo žalbu na presudu u apelacionoj instanci - rekao je advokat Aleksandar Molohov.

Slučaj protiv Strelkova otvoren je 18. jula 2023. godine, a tri dana kasnije priveden je u Moskvi. Na teret mu je stavljeno da je izvršio krivično delo iz čl. 280 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (pozivanje na ekstremističke aktivnosti). Sankcija iz člana koja mu je pripisana predviđa kaznu zatvora do pet godina. Smatra da nije kriv, a njegova odbrana tvrdi da nije imao zločinačku nameru sa ciljem da navede druge na ekstremističke aktivnosti.

Girkin je rođen u Moskvi 1970. godine. Borio se tokom protivseparatističkih operacija u Čečeniji i na proruskoj strani u sukobu u Pridnjestrovlju.

Godine 1999. objavio je u svojim memoarima da se borio na strani Vojske Republike Srpske tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Girkin je bio jedan od komandanata "malih zelenih ljudi" tokom ruske aneksije Krima, a potom je prešao u Slovjansk u Donbasu, gde je zauzeo zgrade bezbednosnih službi Ukrajine. Time je počeo rat na istoku te zemlje.

U novembru 2022. godine, nakon suđenja u odsustvu u Holandiji, Girkin je, zajedno sa još jednim Rusom i Ukrajincem, proglašen krivim za ubistvo 298 putnika leta MH17 koji je oboren iznad Ukrajine.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:18

Džonić osuđen na doživotni zatvor za trostruko ubistvo Đokića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track