EGZEKUCIJA ŠOKIRALA SVET: Azot prvi put korišćen za smrtnu kaznu, osuđenika gušili 25 minuta, sveštenik ZGROŽEN PRIZOROM (VIDEO)
Foto: ALABAMA DEPARTMENT OF CORRECTION / UPI / Profimedia

užas

EGZEKUCIJA ŠOKIRALA SVET: Azot prvi put korišćen za smrtnu kaznu, osuđenika gušili 25 minuta, sveštenik ZGROŽEN PRIZOROM (VIDEO)

Planeta -

Alabama je u četvrtak pogubila osuđenog ubicu Кeneta Smita, koji je uzalud zadržavao dah dok su ga zvaničnici gušili gasom azota, što je prva upotreba novog metoda smrtne kazne otkako su u SAD počele smrtonosne injekcije pre četiri decenije.

Smit, osuđen za ubistvo iz 1988. godine, bio je jedan od retkih zatvorenika koji su već preživeli jedan pokušaj pogubljenja. Novembra 2022. godine zvaničnici Alabame prekinuli su njegovo pogubljenje smrtonosnom injekcijom nakon što su se satima mučili da ubace iglu za intravensku liniju u njegovo telo.

Država je novi metod smrtne kazne, koji se pažljivo prati, nazvala "najbezbolnijim i najhumanijim" metodom pogubljenja koji je poznat čoveku.

Bilo je predviđeno da će Smit izgubiti svest za manje od minut i umreti ubrzo nakon toga, međutim, svedoci su u četvrtak rekli da je za to trebalo nekoliko minuta duže.

Alabama je reklamirala gušenje azotom kao jednostavniju alternativu za zatvorske sisteme čiji zvaničnici se bore da pronađu vene osuđenika ili potrebne lekove za smrtonosne injekcije.

Grupe za ljudska prava i stručnjaci Ujedinjenih nacija pokušali su da spreče pogubljenje rekavši da je metoda rizična i eksperimentalna i da može dovesti do mučne smrti ili povrede bez smrtnog ishoda.

Dželati su doveli Smita u odaju za pogubljenje u kolicima i potom mu pričvrstili na lice komercijalnu industrijsku respiratornu masku. Na masku je bio pričvršćen kanister sa čistim azotom koji ga postepeno lišavao kiseonika. Pogubljenje je počelo u 19.53 po lokalnom vremenu dok je Smit proglašen mrtvim u 20.25 sati.

- Smit je ostao pri svesti nekoliko minuta nakon što je azot aktiviran - navodi pet novinara kojima je bilo dozvoljeno da posmatraju pogubljenje kroz staklo kao svedoci medija.

Novinari navode da je tada počeo da trese glavom i da se grči oko dva minuta, a zatim se moglo videti kako duboko diše nekoliko minuta pre nego što mu se disanje usporilo i postalo neprimetno.

- Činilo se da je Smit zadržavao dah koliko god je mogao. Malo se borio protiv stezanja, ali to je nehotično kretanje i neko agonalno disanje. To je sve bilo očekivano - rekao je komesar za popravne kazne u Alabami Džon Ham na konferenciji za novinare.

Sveštenik Džef Hud, duhovni savetnik pogubljenog zatvorenika, rekao je da su zatvorski službenici u prostoriji bili vidno iznenađeni koliko je procedura loše išla.

- Minutima smo gledali kako se neko bori za život. Videli smo nekoliko minuta kako se neko podiže napred-nazad. Videli smo pljuvačku. Videli smo razne stvari iz njegovih usta kako se razvijaju na maski. Videli smo masku zavezanu za kolica i kako cepa glavu napred iznova i iznova - rekao je Hud novinarima koji je prisustvovao svom petom pogubljenju u poslednjih 15 meseci.

Smit je dao dugačku poslednju izjavu pre nego što je azot uključen.

- Večeras je Alabama naterala čovečanstvo da napravi korak unazad - rekao je Smit.

Njegova žena i ostali rođaci su prisustvovali i pokazao im je znak rukom.

- Odlazim s ljubavlju i mirom. Volim vas sve - prenose mediji njegove poslednje reči.

Smit je osuđen za ubistvo žene jednog propovednika nakon što su saučesnici i on prihvatili naknadu od 1.000 dolara od njenog muža da bi je ubili.

Nekoliko rođaka ubijene žene prisustvovalo je pogubljenju i rekli novinarima da su oprostili ubicama.

- Ništa što se dogodilo ovde danas neće vratiti mamu. Dan je gorko-slatki, nećemo skakati okolo i vikati, to nismo mi. Drago nam je da je ovaj dan završen - rekao je Majk Senet.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track